Daniel Wellington kommenterar fabrikslarmet

Daniel WellingtonKinaArbetsmiljö

T.h: Filip Tysander, grundare av Daniel Wellington. Foto: Joseph Kent/Flickr samt pressbild.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det populära klockmärket bemöter uppgifterna från den egna rapporten.

Under gårdagen kom rapporter om dåliga arbetsförhållanden i Daniel Wellingtons fabriker. Det var bolaget själva som hade beställt granskningen av de kinesiska fabrikerna och i den lyfts framförallt tre faktorer fram: För långa arbetspass, oförsäkrade anställda och för dålig koll på underleverantörer.

Nu har den snabbväxande klocktillverkaren själva bemött uppgifterna som kommit fram i rapporten.

I ett mejl till Breakit skriver bolagets hållbarhetschef Alice Devine bland annat att man arbetar med att utbilda underleverantörerna för att höja standarden.

"Tidigare i juli höll vi ett första Supplier Summit där vi samlade alla våra leverantörer just med syftet att ge dem kunskap och verktyg för bättre uppfylla vår minimumstandard", skriver hon, och forstätter:

"För mycket övertid samt ofullständig 'social insurance' är problem som förekommer hos Kinesiska leverantörer. Vi har över tid sett förbättringar hos våra leverantörer, men det finns fortfarande arbete kvar att göra och vi arbetar hårt med att minska dessa gap."

Hon berättar även att bolaget sedan några månader upprättat ett eget team på plats i Kina som arbetar med uppföljning och utbildning av leverantörer.

"Vårt mål är att alla leverantörer på sikt ska leva upp till våra krav."

Daniel Wellingtons senaste årsredovisning släpptes förra veckan och där kunde Breakit rapportera att företaget omsatte hela 2,4 miljarder kronor under 2017, samtidigt som vinsten minskade något.

Läs mer