Sök

Trodde du Facebooks skandalår var avklarat? Nu startas ytterligare en utredning

MetaCambridge analytica-skandalen

Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Amerikanska finansinspektionen utreder Facebook för dataskandalen.

2018 har varit ett tufft år för Facebook. Redan efter det amerikanska valet började röster ifrågasätta sociala medier-jättens effekt på politiken och demokratin. Det kulminerade sedan i Cambridge analytica-skandalen. Skandalen bygger på att bolaget Cambridge analytica utnyttjat uppgifter om 87 miljoner Facebook-användare för att rikta både sanna och falska nyheter mot väljare för att påverka deras världsbild.

Facebooks vd och grundare, Mark Zuckerberg, har sedan dess åkt runt på en slags ursäktsturné för att försöka rädda den offentliga bilden av hans bygge.

Nu har den amerikanska finansinspektionen, SEC, börjat utreda Facebook för dataskandalen och om företaget varnade investerare tillräckligt för att privatdata kan ha åtkommits av tredje part. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

SEC uppges ha begärt information från Facebook om hur mycket man själva kände till av Cambridge Analytica, som kom åt användares data och sålde denna vidare till Trumps kampanj under presidentvalet 2016.

Myndigheten ska också vilja få veta om Facebook analyserade risken för att utvecklare kan komma att dela data på ett sätt som gör brott mot bolagets egna policy, sade källorna.

SEC:s utredning mot Facebook är i ett tidigt skede vilket innebär att den likaså kan komma att läggas ned, tillades det av uppgiftslämnarna.

Facebook och SEC har avböjt att kommentera.

Läs mer