Sök

Fransk vårdjätte vill köpa upp Capio – har lagt ett bud

Capio

Foto: Istockphotos/Doctrin/Capio

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Capios styrelse säger nej till budet från franska vårdjätten – och aktien rusar på börsen.

Under fredagsförmiddagen meddelade Capios styrelse att man avvisar det kontantbud om 48:59 kronor per aktie som Ramsay Génerale de Santé offentliggjorde nu på fredagsmorgonen.

"Styrelsen anser att budet inte tillräckligt väl avspeglar det fundamentala värdet av Capio och anser att en möjlig ompositionering av Capio mot de nordiska marknaderna har potential att väsentligt förstärka förmågan att genomföra Capios strategiska fokus och att driva aktieägarvärde", skriver Capios styrelse i ett pressmeddelande.

Styrelsen kommer att offentliggöra sitt formella ställningstagande gällande budet i enlighet med take-over-reglerna, inklusive bakgrunden till sitt avvisande av budet, senast två veckor innan slutdatumet för acceptfristen för budet.

Det var under fredagsmorgonen som vårdjätten Ramsay Générale de Santé, RGdS, la ett bud på vårdföretaget Capio. 

RGdS lämnade ett offentligt uppköpserbjudande för Capio värt 48,50 kronor kontant per aktie. Budet värderar Capio till cirka 6 846 miljoner kronor. 

Vårdföretaget Capio satsar just nu hårt på digitala lösningar och har tidigare investerat totalt 62 miljoner kronor i svenska Doctrin.

Fullföljande av uppköpet är villkorat bland annat av att RGdS blir ägare till mer än 90 procent av det totala antalet aktier i Capio. Acceptfristen för uppköpserbjudandet förväntas att inledas omkring den 6 september och avslutas omkring den 7 december i år.

RGdS vision är att bygga en ledande privat vårdgivare i Europa med fler än 20 miljoner patienter i sex länder.

"Capio är en unik och strategisk tillgång som med sin högkvalitativa personal kommer att vara ett värdefullt tillskott till vår diversifierade och långsiktiga plattform och innebär spännande nya möjligheter för RGdS, dess aktieägare och medarbetare”, säger Pascal Roché, vd för RGdS. 

För drygt en månad sedan utsågs Attila Vegh till vd  för Capio efter avgående Thomas Berglund.

Vid 14.15-tiden på fredagen var Capio uppe med närmare 25 procent på börsen. 

Delägaren Capio använder idag Doctrins digitala lösningar på sina vårdcentraler runt om i landet. Startupen har tagit fram ett verktyg som ska hjälpa vårdgivare att “digitalisera patientresan”. Patienterna skriver in sina symtom och förväntningar inför besöket i ett digitalt formulär, vilket ska göra det både snabbare och lättare för en läkare att sätta en diagnos.

Doctrin vill i nuläget inte uttala sig kring hur ett uppköp skulle kunna påverka bolaget .

"Vi har inga kommentarer kring budet, utan hänvisar till Capio. Men ser positivt på att det finns ett internationellt intresse för branschen", säger kommunikationschefen Helene Vinberg och fortsätter;

"Capio är en viktig partner för oss och kommer att fortsätta vara det". 

I dagarna kom beskedet om att Capio köper svenska Legevisitten som bedriver specialistvård.

De största aktieägarna i Capio, enligt ägarbilden från 30 april, är Swedbank Robur Fonder, R12 Kapital, som kontrolleras av Robert af Jochnick med söner, Fjärde AP-Fonden, Capital Group, Zeres Capital och Landsdowne Partners. Även Nordea Fonder, SEB Fonder och AMF finns med bland storägarna. 

Läs mer