Sök

Jens Nylanders Automile öppnar kontor i Utah: "Kan hitta 10 bra säljare på en vecka"

AutomileUtah

Jens Nylander är grundare till Automile. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Entreprenören Jens Nylanders bilmätar-startup Automile dubblar intäkterna jämfört med i fjol. Nu är planen att köpa andra företag i Europa – och att sätta mätare även på tunga maskiner på byggen. “En del av våra investerare tycker att vi borde satsa ännu hårdare", säger grundaren.

Automile har tagit fram en liten mätdosa som hjälper till exempel byggföretag att hålla koll på sina fordon – en affärsidé som har lockat till sig några av USA:s tyngsta techinvesterare.

Grundaren Jens Nylander berättar att hela Automile-koncernen nu har intäkter på 85 miljoner kronor i årstakt, räknat från och med sista juni 2018.

Bokslutet för Automiles amerikanska bolag är inte klart än, men enligt preliminära siffror blev förlusten i hela koncernen cirka 25 miljoner kronor under helåret 2017.

“En del av våra investerare tycker att vi borde satsa ännu hårdare och göra större förluster. Men jag vill inte växa för snabbt eftersom man då lätt tappar kontrollen över kulturen och relationerna med våra kunder. I ett av mina tidigare företag (mp3-spelarbolaget Jens of Sweden) gick det åt skogen på grund av bland annat bristande kundvård och dålig support till återförsäljarna, så jag vet hur allvarligt det där är”, säger Jens Nylander.

Automile har sedan tidigare verksamhet i Stockholm, Sundsvall, Oslo och Silicon Valley. Under året har fordonsmätar-bolaget också öppnat ett kontor i den amerikanska delstaten Utah – känd för att mormon-staden Salt Lake City ligger där.

I Silicon Valley tar det en månad att hitta en enda säljare, och då är det dessutom tre gånger så dyrt

Jens Nylander berättar att det blir allt mer vanligt att techbolag med bas i Kalifornien startar nya kontor i städer som Denver och Salt Lake City, i de mer centrala delarna av USA.

“De här städerna har utmärkt sig för att vara lättrekryterade och fulla av duktigt folk från universiteten. För oss började det med att vi skulle rekryterade en COO (operativ chef) och då hittade vi den personen i Utah”, säger han och fortsätter:

“Vår COO har sedan anställt 25 personer i området kring Salt Lake City. Det är en enorm skillnad mot Silicon Valley. I Utah kan man hitta tio bra säljare på en vecka. I Silicon Valley tar det en månad att hitta en enda säljare, och då är det dessutom tre gånger så dyrt”.

Nästa steg för Automile blir att köpa upp andra företag i Europa. Det är framför allt i de tyskspråkiga länderna, samt Frankrike och Spanien, som Jens Nylander vill utöka verksamheten.


Automiles produkt – en liten dosa som fästs under exempelvis en bil och som mäter bland annat färdrutten.

Automile-grundaren säger att bolagets investerare är beredda att skjuta till ännu mer pengar om det skulle behövas för att genomföra förvärv. Bolaget har hittills tagit in hela 392 miljoner kronor i riskkapital.

“När vi tar oss in på nya marknader så vill våra kunder ha lokal support och lokal försäljning. Då är det enklare att köpa upp närliggande bolag i de länderna, bolag som redan har bra kundrelationer och driftig personal”, säger Jens Nylander.

Utöver den geografiska expansionen håller Automile också på med att bredda produkten. Nu ska Automiles mätdosor även kunna användas för att spåra maskiner och utrustning ute på fältet.

“Om vi tar till exempel Peab och Skanska som är kunder till oss, så är den pryl de oftast får stulen faktiskt markvibratorer, en typ av tyngre maskin för anläggningsarbete. Med vår produkt kan vi spåra den och hitta tjuvarna”, säger Automile-grundaren.

Fotnot: Automile säljer årsabonnemang till kunderna – och de 85 miljonerna syftar på värdet av alla kontrakt som Automile har över en tolvmånadersperiod. Jämfört med för ett år sedan innebär det ungefär en dubbling.

Läs mer