I dag börjar Google straffa sajter som är långsamma

GoogleSökordsoptimeringGoogle

Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo/Tsering Topgyal/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bra och relevant innehåll är viktigast, men en riktigt långsam sajt kommer inte att gillas av Google.

Google gillar att straffa sajter som inte har optimerats efter sökjättens krav. Under åren har vi exempelvis rapporterat om att sajter straffas när de inte är mobilanpassade, liksom när de har tvingat på besökarna störande popupannonser.

Den här gången är det sajter som Google tycker är för långsamma som ska straffas, när de i dag rullar ut “The speed uppdate” till alla användare av Googles mobila sökfunktion, vilket framgår av ett blogginlägg från företaget.

Företaget låter meddela att sajternas snabbhet redan har påverkat sökresultat i desktop-läge, däremot står mobila sökningar står för majoriteten av alla sökningar hos Google.

Den som är orolig över att försvinna ned i den avgrund som kallas sida 2 kan däremot glädjas åt att det bara är riktigt långsamma sidor som kommer att påverkas av uppdateringen.

Dessutom kommer bra och relevant innehåll fortfarande att vara den avgörande faktorn, bredvid köpta sökord, som leder till att en sajt hamnar långt upp i listan över sökresultat, skriver Google.

Googles bestraffningar sträcker sig inte längre än till att det är inom deras egna tjänster som den här typen av faktorer spelar någon roll. Vilket kan vara nog så jobbigt med tanke på dess dominans som sökmotor.

I maj hamnade Google i en fejd med svenska mediehus i samband med att GDPR skulle träda i kraft. Anledningen var att företaget försökte tvinga mediehusen att gå med på deras krav och hämta in användarens samtycke om att dela med sig av användardata, utan att själva säga hur de skulle använda informationen.

Läs mer