Handelskriget har startat – Trump hotar med upptrappning direkt

Handelskriget har startat – Trump hotar med upptrappning direkt

Foto: TT

Direkt / Breakit

USA kan inför tullar på Kina-varor för 4.400 miljarder kronor.

USA:s president Donald Trump varnar för att han är redo att införa tullar på importerade varor från Kina för upp till 500 miljarder dollar i vad som är USA:s kraftigaste skott hittills i den accelererande handelskonflikten mellan världens två största ekonomier.

Budskapet kom endast timmar innan den amerikanska tullmyndigheten ska börja ta in 25-procentiga tullar på 818 olika produkter, till ett värde på 34 miljarder dollar, som importeras från Kina. Tullarna började gälla klockan 6.01 på fredagen svensk tid.

Donald Trump upprepade planerna på att införa tullar på ytterligare varor för 16 miljarder dollar de kommande veckorna, och om betydligt kraftfullare åtgärder efter det. Han upprepade också att USA har "vilande" planer på tullar på Kinavaror för ytterligare 200 miljarder dollar om Kina skulle vidta motåtgärder - vilket Peking väntas göra strax efter att de amerikanska tullarna träder i kraft på fredagen.

"Och efter de 200 miljarderna har vi 300 miljarder vilande, okej?", sade han vid ett besök i Montana på torsdagen. "Det är bara på Kina".

Läs fler artiklar
LÄS MER