Sök

Indien varnar Whatsapp – måste få bukt med falsk information

WhatsappMetaSociala medier

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Flera har dödats efter att de pekats ut som förövare i appen.

Den indiska regeringen har varnat Whatsapp efter att lynchningar av oskyldiga personer förekommit baserat på falsk informationsspridning på meddelandetjänsten, rapporterar Wall Street Journal.

Indiens IT-ministerium har skickat ett skriftligt brev till WhatsApp där man kräver att företaget vidtar omedelbara åtgärder.

Sedan två månader tillbaka har det börjat spridas falska meddelanden på Whatsapp till användare i Indien där man varnar för personer som är ute efter att stjäla barn. Detta har inte gått obemärkt förbi och totalt har två dussin personer dödats av stora grupper av människor efter att de av misstag pekats ut som förövare.

WhatsApp har sagt att nu man jobbar med ledande akademiska experter i Indien för att få reda på mer om den falska informationsspridningen.

Tidigare har Facebook, som äger Whatsapp, anklagats för falsk nyhetsspridning under det amerikanska presidentvalet. Bolaget har reagerat på detta genom att ta hjälp från tredjeparter för att säkerställa sanningshalten i inläggen.

I Indien använder mer än 200 miljoner människor Whatsapp på månadsbasis.

Läs mer