Prognos: Tysk ekonomi bromsar

Finwire / Breakit
Finwire / Breakit

Ökad protektionism och brexit orosmoln i IMF:s prognos.

Finwire / Breakit
Finwire / Breakit

IMF sänker under torsdagen tillväxtprognosen för Tyskland till 2,2 procent under 2018 till följd av ökad protektionism och brexit. Det rapporterar Reuters.

IMF hade tidigare en prognos från april om 2,5 procent men väljer däremot att höja sin tillväxtprognos för nästa år till 2,1 procent från tidigare 2,0 procent.

"Kortsiktiga risker är väsentliga, eftersom en betydande ökning av global protektionism, en hård brexit eller en omvärdering av statsrisken i euroområdet, vilket leder till förnyad finansiell påfrestning, kan påverka Tysklands export och investeringsnivå", delger organisationen i en rapport.

IMF ställer sig positiva till nyligen aviserade planer att öka statliga investeringar och stödja långsiktig tillväxt från den tyska koalitionsregeringen, men man bedömer att regeringen kan göra mer.

Givet Tysklands åldrande befolkning rekommenderar IMF-chefer att öka investeringarna i infrastruktur och utbildning samt skapa mer incitament för privata investeringar.

Handelsöverskottet sett till ekonomisk produktion föll till 8,0 procent i fjol från 8,5 procent år 2016 men förväntas stiga igen till 8,3 procent i år, bedömer IMF.

Läs fler artiklar
LÄS MER