Jag har nosat fram sommarens hetaste affärer – i Almedalen

Nelly Nordic Tech House e-handel
Jag har nosat fram sommarens hetaste affärer – i Almedalen

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell är säker på sin sak – Spotify köper Acast och Isabella Löwengrip cashar in.

Partiledartal, rosémingel och panelsamtal i all ära. Det jag personligen ägnat mest kraft åt här i Almedalen är ändå att försöka nosa upp nya, heta företagsaffärer.

Hittills tycker jag faktiskt utfallet varit riktigt hyggligt även om det inte resulterat i några konkreta nyhetsartiklar - än. Som läsare av denna skvallertunga spalt tänkte jag redan nu bjuda dig på ett gäng tunga indicier på att stora saker är på gång. Kolla här bara:

# Igår ställde en av Sveriges tyngsta investerare, Tommy Jacobson, in sitt deltagande här i Almedalen. Enligt mina uppgiftslämnare är Tommy på väg att stänga en techaffär av stora format innan semestern.

# När jag pressade entreprenören Isabella Löwengrip direkt efter vårt scensamtal igår avslöjade hon att är på väg att sälja ett av sina portföljbolag. Isabella köpte in sig i bolaget för bara ett halvår sedan och nu vill en utländsk aktör ta över ägandet – snabbt jobbat.

# Redan i samband med Qliros kvartalsrapport flaggade bolaget för en försäljning av modesajten Nelly. Nu hör jag att Qliros ordföranden, finlandssvensken Christoffer Häggblom, tagit en paus från sin semestervistelse i Finland. Folk som brukar ha koll tolkar det som att en försäljning av Nelly blir klar inom kort. Jag är böjd att hålla med.

# Innan jag tog båten över till Gotland fick jag ett initierat tips om att Spotify skulle vara på väg att köpa podcast-plattformen Acast. I en av Visbys trånga gränder pressade jag Acast-grundaren Måns Ulvestam på mer detaljer men han var svårtolkad. I första läget förnekade han helt att det skulle pågå några förhandlingar. Men samtidigt berättade Måns att de “pratat med Spotify i fyra år” och att deras planer på en börsnotering kunde få fart på potentiella budgivare. Ingen rök utan eld, säger jag och spår att Spotify köper Acast innan bolaget hamnar på Stockholmsbörsen.

Det är dock inte alltid som jakten på nyheter ger några konkreta resultat. När jag sprang på finansmannen Rune Andersson i toakön häromdagen såg jag min chans. Rune Andersson (som bland mycket annat är storägare i Kappahl) har av Affärsvärlden pekats ut som spekulant på Nelly. En affär som skulle gå loss på i runda slängar 2 miljarder kronor. Men även om Rune Andersson definitivt har resurserna att genomföra köpet så verkar det inte direkt vara något alternativ:

“Nelly?!? Nej, fy fan nu har vi så det räcker i det segmentet”, blev svaret på min raka fråga.

Trevlig sommar!

Dagens hetaste rykte: Jacob de Geer. På ett rätt alkoholstint Almedalsmingel igår snappade jag upp att Izettle-grundaren Jacob de Geer och de andra i ledningen kan se fram emot en gigantisk bonus från Paypal om allt går som de hoppas. Enligt mitt mingel-sällskap ska det finnas en så kallad earn-out inbyggd uppgörelsen med Paypal (som ju köpte Izettle tidigare i år). Om Jacob de Geer lyckas uppfylla de uppsatta målen så väntar en bonus på flera miljarder. Även för att vara mig är uppgiften ovanligt skakig men jag tänker i alla fall gräva vidare i tipset.

Dagens besvikelse: Petter Stordalen. Jag lyckades ju snika mig in på hotellkungens omtalade bjudning här i Almedalen. Men jag var ju inte precis ensam om den bedriften. Uppskattningsvis 500 personer trängdes på Wisby hotells innergård samtidigt som Petter Stordalen eldade på massorna från sin scen. Nästa år kommer jag inte tigga mig till en injudan.

Dagens VIP: Alexander Pärleros. Jag tog sällskap med Sveriges populäraste affärspoddare till Petter Stordalens mingel. På vägen dit avslöjade Alexander att han fått en inbjudan till stjärnentreprenören Isabella Löwengrips exklusiva middag senare på kvällen. Dit skulle för övrigt också Petter Stordalen. Livet är orättvist.

Dagens hjälte: Anders Sundström. Den gamla socialdemokratiska näringsministern dök upp på vårt mingel igår och passade då på att släppa en riktig bomb. I alla fall för mig som är uppväxt i lilla Ljungskile på västkusten. Det visade sig att Anders Sundström, under sin tid som styrelseordförande i Swedbank, personligen sett till att min hembygds fotbollslag lyckats undvika konkurs. En av Ljungskiles lokala profiler ringde helt sonika upp Anders Sundström och bad honom ge klubben respit för en skuld. Efter rådigt ingripande från Sundström löste sig därefter den finansiella krisen. Jag skulle kunna rösta på socialdemokraterna för betydligt mindre saker. Tack, Anders!

Läs fler artiklar
LÄS MER