Sök

Dustin köper upp bolag – för över en halv miljard kronor

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Dustin köper bolag i Nederländerna för 65 miljoner euro, och avser samtidigt göra en nyemission på 500-700 miljoner kronor.

IT-produktåterförsäljaren Dustin förvärvar nederländska Vincere Groep, som är en ledande aktör specialiserad på managerade tjänster, med fokus på molnlösningar och säkerhet. Bolaget har huvudfokus på små och medelstora företag samt organisationer inom offentlig sektor.

"Nu tar vi nästa steg i vår expansion och exporterar vår framgångsrika affärsmodell med en kombination av e-handel och relationsbaserad försäljning till Nederländerna. Genom förvärvet ökar vi vår adresserbara marknad och Nederländerna är väldigt likt Norden både vad gäller marknadstruktur och kundbehov", säger Thomas Ekman, vd och koncernchef i Dustin.

Vincere Group omsatte 71,2 miljoner euro, motsvarande 736 miljoner kronor, med ett rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, på motsvarande 49,6 miljoner kronor under den senaste tolvmånadersperioden.

Köpeskillingen uppgår till 65 miljoner euro på skuldfri basis och finansieras med befintliga kreditfaciliteter.

Vincere grundades 2013 och har 370 anställda. Förvärvet konsolideras i Dustin idag den 4 juli.

Dustin avser även att genomföra en nyemission på 500 till 700 miljoner kronor med företrädesrätt för aktieägarna. Styrelsen avser återkomma med ett fullständigt förslag gällande nyemissionen under hösten, med ambitionen att nyemissionen ska genomföras och slutföras under 2018.

Bolagets huvudägare Axel Johnson stödjer och avser att delta i en nyemission.

Läs mer