Sök

Amuse-grundaren om investeraren will.i.am – "Mer kompis än stjärna"

Amuse

Will.i.am och Diego Farias. Foto: Press / Towe Boström

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nu berättar musikstartupen Amuses grundare om relationen till investeraren och stjärnan will.i.am.
”Helt sanslöst vilka typer av människor han kan lyfta på luren till”, säger Diego Farias.


Sverige står starkt inom musiksegmentet och fortsätter att leverera allt från världsartister till stjärnproducenter och framgångssagor som Spotify.

Den svenska musikstartupen Amuse ser möjligheter att både utmana och förändra den traditionella skivindustrin genom smarta algoritmer.

Osignerade artister kan ladda upp sin musik i Amuses app där algoritmerna uppges kunna bedöma om låten blir en hit eller inte. Om Amuse gillar musiken försöker de sedan skriva ett licensavtal och dela intäkterna med artisten. 

Amuse tog in 135 miljoner kronor för en månad sedan från investerare som riskkapitalbolagen Lakestar och Raine Ventures. I slutet av förra året plockade man in 35 miljoner och under hösten stod det även klart att Black Eyed Peas-stjärnan will.i.am investerade i bolaget. 

Under tisdagen medverkade Amues vd och medgrundare Diego Farias på Breakit och Almis event i Almedalen.

Där berättade han om bakgrunden till investeringen och den nuvarande relationen till will.i.am, vars riktiga namn är William James Adams.

Det hela började med att Amuse fick kontakt med will.i.am genom en av sina tidiga investerare. Diego Farias fick ett mail där det stod att han och kollegan skulle åka till Amsterdam för att träffa världsartisten.

Det gjorde de, såklart, och tänkte att de max skulle få en halvtimme med stjärnan.

”Vi fick sju timmar med Will och Black Eyed Peas där vi käkade middag och även träffade Linkin Park. Will var fantastiskt inspirerad av det vi höll på med”.

Diego Farias berättar att Will letat efter något som skulle kunna hjälpa artister att stärka sig själva, och att han hittade det han sökte i Amuse.

Grundaren beskriver stjärnan som oerhört värdefull för bolaget, bland annat för att han själv är artist.

”Han är en snubbe som gått från Los Angeles fattiga förorter till att vara en man som tjänat miljarder på sitt hantverk”.

Will har även en bakgrund som medgrundare av Beats som blivit världskända för sina hörlurar.  

”Det här är verkligen en person som är om sig och omkring sig gällande teknik. För oss var det en fantastisk heder att få in honom i vårt bolag”. 

Han och stjärnan har kontinuerligt kontakt och Diego Farias kommer faktiskt att sätta sig på ett plan till Los Angeles redan imorgon för att de ska ses. 

Han beskriver Will som en lättillgänglig person som är snabb på att återkomma med tankar och idéer.

”Vid det här laget är han mer en kompis till oss än en superstjärna”. 

Will har även något annat som kan utgöra en riktig guldgruva för den svenska musikstartupen – en tung telefonbok.

”Ur ett svenskt perspektiv är det helt sanslöst vilka typer av människor han kan lyfta på luren till”, säger Diego Farias.

Under Amuses första hela verksamhetsår, 2016, omsatte bolaget knappt 1 miljon kronor.  

Läs mer