Sök

Vi grillade Enkla om bolånen – hur går det egentligen?

EnklafintechBolån

Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Breakit ställde vd:n mot väggen under Almedalsveckan.

Bolåneutmanaren Enkla dundrade in på den svenska fintech-scenen och vände upp och ned på alla spelregler när de lanserade sitt bolån med en ränta på 0,95 procent bundet över tre år.

Frågorna var så klart många och alla undrade om tvillingbröderna Marcus och Alexander Widegren verkligen skulle kunna leverera på planen om att om att låna ut en miljard kronor lagom till midsommar.

I efterhand så vet vi att de planerna sprack.

När Alexander Widegren, vd på Enkla, besökte Breakits och Almis trädgård i Almedalen för att prata om bolånemarknaden och att utmana bankerna, så passade Breakits reporter Erik Westerberg på att ställa honom mot väggen.

Den här gången är Alexander Widegren betydligt försiktigare med sina löften om när bolåneutmanaren ska lyckas låna ut sin första miljard. Han avslöjar däremot att det bakomliggande obligationsprogrammet skrider framåt.

”Vi blev klara med vårt obligationsprogram i förra veckan. Jag skulle egentligen stå här med min tvillingbror Marcus, men han är i Stockholm nu och jobbar med detta”, säger han.

När Erik Wisterberg frågar om han kan lova att de ska vara klara lagom till kräftskivan istället för midsommar, så är Alexander Widegren åtminstone ganska säker.

”Jag kan nog bjuda på kräftskivan”, säger han.

Enkla erbjuder lån till 0,95 procent bundet i tre år, men många har ställt sig frågan om vad som egentligen händer när bindningstiden löper ut. På den frågan ger Alexander Widegren tre möjliga scenarion.

”Det finns tre möjligheter. Antingen får man ett nytt erbjudande som är likt det på 0,95 procent, den andra möjligheten är att lämna vår plattform om du inte tycker att Enkla var bra för dig. Det tredje alternativet är att det går över till en rörlig ränta, och då går räntan upp”, säger han.

Under samtalet berättar Alexander Widegren att han tror att de kommer att vara storbankernas bästa vän på några års sikt och att fintech-marknaden inte skulle kunna existera utan storbankerna.

Har någon storbank försökt köpa er än?

”Inga kommentarer”, säger Alexander Widegren.

Ska jag ta det som ett ja, om du inte väljer att dementera?

”Jag kan inte kommentera.”

Läs mer