Zennström går in i Oden Tehnologies – ska göra industrin vassare

EQT Ventures Atomico Digitalisering
Zennström går in i Oden Tehnologies – ska göra industrin vassare

Grundarna Willem Sundblad och Peter Brand.

Tobias Blixt

Reporter

Även EQT Ventures deltar i nyemissionen.

New York-baserade bolaget Oden Technologies har tagit in 10 miljoner dollar, eller cirka 90 miljoner kronor, i en kapitalrunda. En av investerarna i startupen, som grundades av svenska Willem Sundblad, är Skype-grundaren Niklas Zennströms Atomico.

Atomico var de som ledde kapitalrundan i bolaget som ska göra fabriker smarta, samtidigt som Niklas Zennström går in i företagets styrelse.

“Stora områden av ineffektivitet dominerar fortfarande hela tillverkningssektorn, som har varit relativt orört av digital teknik. Vi tror att det är på väg att förändras. Kombinationen av IIoT, Big Data-analys, molnberäkningar och maskininlärning markerar en ny era för industri”, säger Niklas Zennström i ett pressmeddelande.

Pengarna som företaget får in genom nyemissionen ska bland annat användas till att vidareutveckla produkten och till att snabba upp kundtillväxten.

“Vår vision är att tillverkarna ska uppnå “perfekt produktion”, att göra saker inte bara bättre utan också snabbare, billigare och med mindre spill”, säger Willem Sundblad, medgrundare och vd för Oden Technologies.

“Vi vill demokratisera tillgången till dataanalyser, genom att göra det enkelt att samla in och använda för vem som helst i fabriken, oavsett om det är en ingenjör, en anläggningschef eller någon som ansvarar för verksamheten.”

Andra som deltar i nyemissionen är de tidigare delägarna EQT Ventures och Inbox Capital. Oden Technologies har nu tagit in totalt 16 miljoner dollar, motsvarande ungefär 144 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER