Sök

Jag kan inte hålla mig längre – Lundells vecka gör comeback

Lundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Almedalen ger Breakit-grundaren ny energi.


Det var inte precis som att det utfärdades en nationell sorgedag när jag i april bestämde mig för att pausa min veckokrönika Lundells vecka. Fast jag har faktiskt fått en del påstötningar och tillrop om en comeback.

Kanske är det ändå mest jag själv som saknat formatet där jag tar mig en hel del journalistiska friheter utöver vad som får plats i vanliga nyhetsartiklar.

Så när jag nu är på plats i Almedalen utan familjen passar jag på att i alla fall tillfälligt damma av formatet. Vi får se hur länge jag orkar men ambitionen är att leverera ett gäng spaningar här från Visby där det just nu kryllar av politiker, entreprenörer och näringslivsprofiler.

Häng med!

Dagens förnedring 1: Dagens Industris champagnemingel. Jag ägnade en pinsamt stor del av gårdagskvällen med att försöka bjuda in mig själv till olika Almedals-mingel. Högt upp på min önskelista stod min gamla arbetsgivare Dagens industris exklusiva champagne-mingel (även om det faktiskt inte serverades riktig champagne sist jag var där). I morse fick jag tummen upp från en av mina försänkningar i Bonnier-sfären att jag skulle få en inbjudan. Men någon timme senare kom kallduschen – gästlistan är full. I alla fall för betydelselösa människor som mig.

Dagens skam den som ger sig: Petter Stordalen. Fastighetsmiljardären kör ett om möjligt ännu populärare och exklusivt mingel här i Almedalen. Efter att ha misslyckats med att charma Dagens industris mingel-chefer så skickade jag glatt ett SMS till Petter Stordalen där jag bjöd in mig själv till hans tillställning. Jag väntar fortfarande på svar.

Dagens tveksammaste: Konkursen i the Cords. Bakom satsningen står ett gäng superrika entreprenörer (Carl Manneh och Jonas Mårtensson med flera). Det känns inte okej att de sätter bolaget i konkurs. Betydligt snyggare hade det varit om de stängt ner bolaget under ordnade former och betalat skulderna till sina leverantörer.

Veckans stöd: Stefan Persson. När DI i veckan spekulerade i att klädjättens ordförande och storägare återigen börjat köpa på sig aktier för att hålla uppe kursen var jag först tveksam. Men efter att snackat runt lite på egen hand så är jag övertygad om att Stefan Persson, via sitt egna handlarteam på SEB, faktiskt köpt ännu mer H&M-aktier. Något som inte minst får baissade traders att gnissla tänder då H&M-kursen hålls upp på konstlad väg. Utan familjen Perssons stöd hade kursen haft svårt att ta sig över 100 kronors-strecket i dagsläget.

Veckans premiär: Quiz! Om du inte redan gjort det – kör vårt nya quiz. Efter att ha fått full pott känner jag mig riktigt peppad för nästa veckas utmaning.

Dagens rån: Visby. Om det finns några riktigt stora vinnare på Almedals-veckan så är det husägarna innanför ringmuren. Vår trädgård är visserligen mysig och det ingår ett gäng sängplatser men det svider ändå att behöva hosta upp nästan en kvarts miljon för den knappa veckan vi tillbringar här. Och då är det ändå rena reapriset jämfört med vad många andra betalar för samma yta.

Veckans bästa H&M-skvaller: Konsultfrossan. Klädjättens koncernchef Karl-Johan Persson pratade sig, i samband med veckans kvartalsrapport, varm för bolagets AI-satsning. Han nämnde dock inte att en betydande del av det jobbet görs med inhyrda konsulter från Boston consulting group (BCG). Uppemot 100 BCG-konsulter ska ha jobbat för H&M i över ett år. En senior BCG-konsult fakturerar runt 5.000 till 10.000 kronor – i timmen. Med den saftiga timpenningen i bakhuvudet log en och annan H&M-medarbetare i mjugg när det framkom att H&M flyttat personal som jobbar med BCG-konsulterna närmare konsultjättens kontor på Gustav Adolfs Torg. En manöver som tolkas som ett försök att minska kostnaderna för konsulternas promenader mellan Gustav Adolfs Torg och klädjättens huvudkontor på Drottninggatan.

Dagens reklambudskap: Breakit. Vi har ett fullmatat program här i Almedalen både tisdag och onsdag. Kom förbi vår trädgård och möt bland andra Isabella Löwengrip, Patrik Hedelin, Felix Kvick, Maria Sabbah, Jane Walerud, Olof Hernell,  Alexander Widegren, Ashkan Pouya, Saeid Esmaeilzadeh, Niklas Adalberth, Alexander Pärleros med flera, med flera. Jag bjuder på kaffe om du dyker upp!

Läs mer