Fredrick Federley väljer bort Almedalen – för omröstning om upphovsrätt

Sociala medier EU EU-parlamentet
Fredrick Federley väljer bort Almedalen – för omröstning om upphovsrätt

Fredrick Federley. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Centerpartiets representant i EU-parlamentet siktar på att fälla de föreslagna lagändringarna i upphovsrätten.

Europaparlamentets utskott för juridiska frågor, även kallat JURI, röstade under förra veckan igenom flera förslag till en reformerad upphovsrätt. De föreslagna lagändringarna ska stärka upphovsrätten i en digitaliserad miljö, men det finns de som har kritiserat förslagen och menar att de bland annat kommer att försvåra för nya aktörer som vill konkurrera med exempelvis Youtube.

Nästa vecka kommer hela EU-parlamentet att rösta om utskottets beslut ska godkännas eller om direktivet återigen ska öppnas upp för förändringar.

Nu meddelar Centerpartiets Fredrick Federley att han ställer in sin närvaro i Almedalen nästa vecka, för att istället kunna garantera sitt deltagande i omröstningen om upphovsrätten.

“Den här lagstiftningen riskerar att leda till att internet som vi känner det idag försvinner. Självklart ska skapare av kultur få rättvist betalt för sina produkter, men beslutet stannar inte där. Därför väljer jag att ställa in min medverkan på Almedalsveckan i år och försöka vinna den här striden”, säger Fredrick Federley i ett mejl till Breakit.

Även om förslagen har fått kritik, så är inte alla kritiska till utskottets beslut. En av de som är positivt inställd till förändringarna är Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen, som anser att lagen blir mycket tydligare efter förändringarna.

Omröstningen kommer att äga rum på onsdag eller torsdag nästa vecka.

Läs fler artiklar
LÄS MER