Sök

Så vill L och Jan Björklund ragga startups inför valet - med miljardregn

LiberalernaPolitikValet 2018

Liberalernas partiledare Jan Björklund och ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson. Foto: TT samt Istock.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Särskilda “startup-visum” och mer långtgående optionsregler när Liberalerna släpper manifest.

Den här artikeln publicerades i början av juli.

Med bara drygt två månader kvar till valet ligger Liberalerna på runt 5 procent i opionionsmätningarna. Vilket är ungefär i linje med valresultatet 2014.

Nu vill partiet ragga väljare bland startups och småföretagare genom att lansera ett eget startupmanifest med en rad konkreta förslag. Målet är att få fler bolag att stanna och växa i Sverige.

Det finns nämligen “orosmoln på himlen”, skriver partiet i manifestet, om att fler bolag likt Izettle och Spotify ska välja att expandera utomlands istället för hemma i Sverige.

För att lösa det här vill L bland annat bilda en “startupkommission”, där företrädare för näringslivet och akademin ska ta fram förslag på hur Sverige ska bli "världens bästa land för startups" - med inspiration från USA, Sydkorea och Israel.

Partiet vill också ändra i de nya optionsreglerna genom att ta bort de begränsningar som nu finns i lagen, som gör att de enbart gäller för företag med färre än 50 anställda och med en omsättning på mindre än 80 miljoner kronor.

Man vill också inrätta särskilda startup-visum, som ska göra det mindre byråkratiskt för till exempel enskilda kodare eller startups, att etablera sig i Sverige.

Näringsminister Mikael Damberg (S) var inne på samma spår i en debatt på Sup46 i veckan, där han sa att samma regler inte borde gälla för “bärplockare och it-ingenjörer”.

Men enligt Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson står partierna långt ifrån varandra i frågan. 

"Det vi föreslår är ännu mer attraktiva regler än vad vi har idag för högkvalificerad personal. Man ska kunna byta arbetsgivare enklare och man ska också som arbetskraftsinvandrare kunna starta bolag i Sverige", säger han. 

I manifestet finns det också  förslag om mer matematik i skolan och att det ska bli lättare för startups att delta i offentliga upphandlingar.

Mats Persson uppskattar att prislappen för att genomföra förslagen landar på drygt en miljard kronor.

"Det är mycket pengar, men vi tycker att det är välinvesterade pengar som man i det långa loppet får igen. Det är en del av byggandet av en mer modern ekonomi".

Vad ska pengarna tas ifrån? 

"Den rödgröna regeringen lägger stora summor på bland annat Arbetsförmedlingen och på byggsubventioner för hyresrätter. Det är framförallt där vi tycker att pengarna skulle kunna användas på ett annat sätt". 

Läs mer