Nu börjar flykten från Spotify - svenska punkband säger hejdå

Musikstreaming KSMB
Nu börjar flykten från Spotify - svenska punkband säger hejdå

Johan Johansson vänder spotify ryggen. Foto t.v: Bengt Nyman.

Jonas de Lange

Reporter

Nu meddelar punkikonen Johan Johansson att han drar tillbaka all sin gamla musik från Spotify – samtidigt som han går till hård attack mot skivbolagen.

För bara två dagar sedan skrev vi om domstolslutet som kan komma att bli en stor förlust för Spotify. Solna Tingsrätt fastställde att skivbolagen inte har rätt att distribuera musik på digitala plattformar om det inte uttryckligen står skrivet i kontraktet med artisten.

Nu skriver den gamla KSMB-medlemmen Johan Johansson på Facebook att han drar tillbaka all sin gamla musik från Spotify. Anledningen är att skivbolaget inte vill skriva något nytt kontrakt och ändra ersättningsvillkoren.

“Det mest tragiska är är att tiotusentals artister över hela världen utnyttjas på samma sätt, med skivbolag som vägrar göra anständiga avtal på gammal musik. En del kollegor vågar inte konfrontera skivbolagen och andra har gett upp”, skriver han i inlägget.

Det är skivbolaget MNV som nu har tvingats ta ned Johanssons musik. Han har bland annat spelat trummor i punkbandet KSMB, som räknas som ett av Sveriges mest inflytelserika i sin genre. Även hans musik från banden Strindbergs och John Lenin tas bort från alla streamingtjänster.

Vidare skriver han att Spotify har ungefär samma inflytande på musikernas ekonomi som piratsajterna.

“För några år sedan anklagade skivbolagen en hel befolkning för att stjäla musik via Piratebay etc. I och med Spotify m fl fick skivbolagen betalt och det blev tyst. Alla var nöjda. Det var i alla fall bilden som de större skivbolagen, och media, ville sprida. Det ni med Spotifyabonnemang bör veta är att samma skivbolag som anklagat er för stöld nu vägrar ersätta sina artister och behåller i princip alla pengar för sig själva, MNW gör det, och de är definitivt inte ensamma.”

Han förklarar även intäktsfördelningen mellan honom och skivbolaget och säger att han själv får ungefär 18 kronor för varje tusenlapp bolaget drar in.

“Jag spelar absolut inte musik för pengarnas skull, det gör ingen vettig människa. Men alla ni som betalar för ett Spotify-abonnemang vill nog heller inte att det ska gå till ett riskkapitalbolag som vägrar göra anständiga avtal med sina artister”, skriver han.

På skivbolagets facebooksida börjar fansen nu fylla flödet med syrliga kommentarer och uppmaningar att betala artisterna bättre.

“Tråkigt att se att MNW till slut hamnat i kapitalismens klor, hur var det nu, staten och kapitalet, sitter i samma båt… Hoppas att alla inblandade som känner sig träffade sover gott….”, skriver en av fansen.

Frågan nu är om fler artister följer efter eller om MNV viker ned sig. Skivbolaget har överklagat domen från tingsrätten.

Läs hela Johan Johanssons facebookinlägg här.

Läs fler artiklar
LÄS MER