Sök

Debatt: Så billigt är det att bygga en app - men ingen vill berätta det för dig

Appar

Peter Påhlman.

Breakit

Breakit

Att utveckla morgondagens appar med webbteknologier är något som ännu inte riktigt tagit fart, trots att “hybridapp” länge varit ett inneord. Anledningarna till detta är många – men dåliga, skriver Peter Påhlman, kreativ chef på Spoke Digital Agency, i en debattartikel.

Det är inte längre ett problem att få en hybridapp att bete sig eller kännas som en nativeapp. Tidigare pratades det mycket om att hybridappar, som ju är ett slags plattformsoberoende mellanting mellan nativeappar och webbsidor, inte kunde utnyttja mobiltelefonernas hårdvarufunktioner, men den tiden är länge sedan förbi.

Instagram, för att nämna ett exempel, bevisar att dagens hybridappar inte är några bleka kopior av nativeapparna. Tvärtom – i många fall erbjuder webbteknologierna en långt mer skräddarsydd och anpassad upplevelse för både användaren och avsändaren. Att designa och utveckla utan strikta ramverk är förvisso en utmaning i sig, men samtidigt en välsignelse i en tid då Apple och Google dikterar vad som är och inte är god form och funktion.

Den stora utmaningen i att skapa med hjälp av webbteknologier är således inte längre teknisk, och det är just här det börjar bli lika intressant som paradoxalt. I dag finns alltså möjlighet att utveckla en produkt som ingen kan skilja från en nativeapp. Utan begränsningar och utan att behöva utveckla specifikt för varje plattform och varje operativsystem. Så varför utgör hybridappar enbart tio procent av utbudet på exempelvis App Store? Anledningarna är många – men dåliga:

1 Få digitalbyråer vill sälja in en produkt när de i stället kan sälja in två, tre eller fem.

2 Få beställare vet om att hybridappen finns (främst på grund av  punkt 1).

3 Många utvecklare tror att hybridappen på något sätt skulle vara sämre (främst på grund av punkt 4).

4 Apple och Google uppmanar utvecklare att programmera med “rätt” språk.

5 Mindre företag tror inte att de har råd att beställa en app (främst på grund av punkt 1).

En hybridapp fungerar på iOS, Android och Windows Phone – oavsett om designern håller med Jony Ives visioner, och oavsett om utvecklaren skriver i Swift eller inte.

Vidare finns enorm potential i att fortbilda befintliga webbutvecklare till att bli fullfjädrade apputvecklare, för att inte tala om de enorma besparingar som företag kan göra genom att specifikt beställa en hybridapp nästa gång de träffar sin kontakt på den där schysta byrån på Södermalm. Samma byrå som kommer att hänvisa till punkterna 2 och 3 i listan ovan, men helt ignorera punkt 1.

Allt medan småföretagaren lever kvar i punkt 5 och avundsjukt konstaterar att hen minsann aldrig kommer att ha råd med en app.

Läs mer