Sök

Svenskar allt mer öppna för videovård – men det tar emot att chatta med doktorn

KryPWC

Nätläkare. Foto: Jessica Gow /TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Allt fler svenskar ger tummen upp för att träffa läkaren i videosamtal.

Digitaliseringen av vården har verkligen fått spinn under de senaste åren. Både nätläkarna och de digitala hälsolösningarna har poppat upp som svampar och inget tyder på att utvecklingen kommer att avta - snarare tvärtom. Nätläkaren Kry har precis laddat kassan med en halv miljard kronor medan konkurrenter som Min Doktor och Doktor.se tagit in 200 respektive 100 miljoner kronor.

Det tjänar dock inte så mycket till att ha en välfylld pengapung om målgruppen, i det här fallet patienterna, inte står på din sida.

Revisions- och konsultföretaget PwC släpper nu en rapport som ger oss en fingervisning om svenskarnas inställning till den digitala vården. Undersökningen, som besvarats av 1071 personer, har även jämförts med en liknande enkät som genomfördes 2015. 

Man skulle, i takt med att nätläkarna vunnit mark, kunna misstänka att fler ställer sig positiva till olika former av vårdbesök på distans idag. Trots det uppges, nu som då, 70 procent av de svarande vara positiva. 

Det har dock skett förändringar sett vilken typ av distansvård som vinner mark – och här har den ledande videoläkaren Kry har all anledning att hurra. I dag uppger 40 procent att de är intresserade av videomöten med läkare – för tre år sedan var den siffran 20 procent.

Däremot är det färre, bara var fjärde person, som kan tänka sig att chatta med läkaren på distans. 

Vi har med andra ord en bit kvar innan alla tar emot nätläkarna med öppna armar – men hellre video än chatt om vi får välja. 

PwC konstaterar vidare att intresset för att få distansvård genom exempelvis telefon, mejl eller hemsidor minskat även om telefonrådgivning fortsatt är populärt. 

”Gruppen 18 – 54 år har blivit mer positiva till att använda tekniken medan de över 55 år blivit något mer avogt inställda”, konstaterar PwC om digitaliseringen. 

De stora nätläkarna är i dag mest poppis bland unga och kvinnor i storstäderna, så här finns både nya målgrupper och områden att erövra. 

Idag finns utmaningar i form av ständigt förändrade riktlinjer för den digitala vården. I rapporten finns en siffra som sätter fingret på en annan stor utmaning för nätläkare;

"46 % av respondenterna är oroliga för att vårdkvaliteten kan försämras om vården använder distanslösningar". 

Diskussionen om den digitala vårdens roll i samhället står högt på agendan och åsikterna är många. "Den saknar vetenskapligt stöd", röt ett gäng företrädare för Catmö ifrån i en debattartikel nyligen. 

En lika stor andel oroar sig över att deras medicinska data ska hamna i fel händer på grund av dataintrång. Här kan ni läsa mer om vad införandet av den nya dataskkyddslagen GDPR innebär för vården. 

Det återstår att se hur svenskarna ställer sig till digital vård 2021 – säkert är i alla fall att både innovationerna och kriget om patienterna fortsätter. 

Läs mer