Sök

Emanuel Karlsten: Den som tror att internet lever på hat står försvarslös idag

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Det finns en bild av att internet drivs av hat. Men den som tror det fick en skopa medicin under gårdagen. Det var en uppvisning i att internet allra mest drivs av kärlek – och goda nyheter.
Särskilt när det finns en fiende som alla kan sluta upp kring: rasismen.

För mig som följer och älskar att analysera digitala beteendemönster har dygnet efter Sveriges match mot Tyskland varit djupt fascinerande. Jag kan inte minnas senast en svensk artikel fick 100.000 Facebookreaktioner på ett dygn. Men när sajten TVdags bäddade in ett klipp på Jimmy Durmaz mål i VM-kvalet, och påminde oss om att det var Durmaz mål som tagit oss till VM, fick vi just det.

Vidare handlar tio av de tio mest engagerande artiklarna det senaste dygnet om reaktionerna kring Jimmy Durmaz rasisthat.

Den som tror att internet lever på hat står försvarslös idag. Godheten har manifesterat sig med en kontring, slagit upp sin poäng i krysset på alla dystopiker och förklarat: Så här ser det ut när majoriteten reser sig.

För det är såklart så att en minoritet alltid kan förstöra, måla bilder av kollaps. Och ärligt talat handlar nog den här situationen allra mest om det. Det finns inget som tyder på att det har handlat om några “3000 kommentarer av hat” som riktats mot Jimmy Durmaz, som först rapporterats (av ett inofficiellt FIFA-konto) som sanning. Hatet kom från en liten klick idioter, mest killar, ofta i tonåren. Det gör det inte mindre avskyvärt, men det speglar också hur krafter samlas, hur vi som kollektiv letar efter symboler, hur vi vill samlas kring något, vill manifestera.

Vi älskar ju det som Sverige har gjort, men vi hatar också hur vi kände efter matchen mot Tyskland. Vi älskar vårt Sverige, men vi hatar den rasism som sipprar fram.

När vi för en dag kunde kombinera och konvertera våra känslor kring det här fick vi en ojämförligt stor manifestation. Vi fick en fråga som alla kunde samlas bakom, alla kunde säga var fel.

Därför har vi nu fått se en rekorddag i engagemang på sociala medier.

Som internetanvändare söker vi nämligen symboler, “sociala objekt”, som förklarar hur vi känner, ger oss exempel för vad vi tror på, vad vi vill stå bakom. Medieaktörer försöker då febrilt skapa sådana. Det är vad vi sett det senaste dygnet. Det är vad TVdags inbäddade Youtube-klipp handlar om. Ett social objekt.

En delning av TVdags youtubeklipp på Durmaz mål säger: “kom ihåg, den ni rasister hatar var den som fick oss i VM”.

En perfekt brytning.

Samma sak med Annie Lööf, som skrev en Facebookstatus som ett manifest om omklädningsrum och rasism. Det blev söndagens näst största status.

Andra politiker surfade på samma våg. Jimmie Åkesson Facebookade: “Durmaz är född i Örebro, fostrad i klassiska BK Forward. Han spelar VM för sitt land – vårt land – Sverige“ Och fick ett utmärkt tillfälle att alliera sig med antirasisterna.

För just i den här frågan finns egentligen ingen reell motståndare, mest en pytteminoritet som gick alldeles för långt. Till och med de som varit elaka backar och skriver ursäkter i Durmaz kommentarsfält.

Det som hände igår var alltså en uppvisning i tre saker:

# Hur de goda krafterna är starkast.

# Hur ett majoritetssamhället för en gångs skull valde att ryta ifrån, istället för att bara sucka.

# Hur företag och politiker valde att rida på vågen av engagemang och vinna några poäng.

Skeptikern kan tycka att allt det är ett poserande. Att vi här fäktar mot en fiende som knappt existerar. Men i samhällsdebatten - alltså den breda, som når utanför kultursidor och Agenda-program - är det ändå en sällsynt stark manifestation över hur smygrasismen finns, och hur det aldrig kommer att tolereras.

Det var ändå en vacker dag för internet i Sverige.

Läs mer