AWA köper svensk domänbyrå Dotkeeper

Awa Dotkeeper Domäner
AWA köper svensk domänbyrå Dotkeeper

Sannah Westerlund (Dotkeeper), Hjalmar Antonsson (Dotkeeper), Marcus Glaad (Dotkeeper) och Magnus Hallin (Awa). Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Patentjätten AWA breddar portföljen med skånska snabbväxaren Dotkeeper.

Det är en av Sveriges största spelare inom immaterialrätt som nu köper det Malmö-baserade domännamnsbolaget Dotkeeper.

Affären görs i två steg, där AWA i ett första skede köper in sig i Dotkeeper och samtidigt får option på att förvärva hela bolaget på tre till fem års sikt.

“Det känns både kul och spännande. Vi har jobbat nära AWA ett par år och har sett en efterfrågan på att få hjälp med dessa tjänster från en och samma aktör. Vårt sammangående skapar helt nya möjligheter”, säger Hjalmar Antonsson vd på Dotkeeper.

Han räknar med att öka omsättningen från fjolårets 9 till uppemot 16 miljoner kronor under 2018. Ungefär halva omsättningen kommer från företag som får hjälp med att registrera och förlänga sina domännamn på olika marknader. Resten av försäljningen genereras av olika konsultjobb där Dotkeeper till exempel kan vara med och köpa existerande domäner till kunder som vill sätta upp nya verksamheter.

Marknaden för handel med domäner är stor globalt och nyligen köpte till exempel den svenske entreprenören Erik Bergman domänen Great.com för nästan 8 miljoner kronor.

“Den affären var vi inte med och hjälpte till med men vi har jobbat med en rad liknande transaktioner tidigare. Ofta kan det vara lite krångligt att hitta vem som verkligen äger domänen och få allt tekniskt och legat på plats. Sedan gäller det att komma överens om priset”, säger Hjalmar Antonsson som påpekar att Dotkeeper vid den typen av transaktioner tar ut ett konsultarvode och inte får mer betalt beroende på priset:

“Då skulle vi få fel incitament”, säger han.

AWA värderar hans Dotkeeper till 15 miljoner kronor när man nu kliver in som ägare. Samtidigt blir AWA:s vd Magnus Hallin styrelseordförande i Dotkeeper:

“Jag är verkligen glad över att vi genom detta förvärv kan fördjupa samarbetet med Dotkeeper. De är ett utmärkt tillskott till vårt erbjudande men även som kollegor. Tillsammans kommer vi att utveckla våra digitala tjänster och vår nya kundplattform”, säger Magnus Hallin i en kommentar.

AWA, som tidigare hette Awapatent, grundades redan 1897 och omsätter idag runt 660 miljoner kronor.

Läs mer

Rusningen kom av sig – men nu finns det (minst) fem heta börskandidater

Albert gör börsdebut den 1 oktober – värderas till 600 miljoner

Så lurade tillväxtraketen ABS Wheels domänpiraterna: "Har varit ett krig"

Läs fler artiklar
LÄS MER