Nya utmanaren Pensure ska ge startups tjänstepension – till reapris

Pensure Pensioner
Nya utmanaren Pensure ska ge startups tjänstepension – till reapris

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Pensures digitala modell kan spara miljoner för entreprenörer och deras anställda.

Mikael Claesson har tidigare gjort karriär inom familjen Stenbecks bolagssfär där han bland annat byggde upp Moderna försäkringar liv. Tillsammans med sina medgrundare Lars-Ola Hahlin och Ervin Fazlic ska han nu utmana den traditionella försäkringsbranschen med ett nytt digitalt koncept – Pensure.

Idén är att hjälpa mindre företag att få samma förmånliga tjänstepensionsavtal som stora bolagsjättar och organisationer med hjälp av en digital plattform. Avgiftsmodellen är också helt ny. Traditionellt har företagen betalat avgifter på själva försäkringen men Pensure tar istället ut en licensavgift för att ge tillgång till den digitala plattformen.

Mikael Claesson ger ett exempel för att illustrera upplägget:

“Genom att företagen enkelt själva kan administrera sin tjänstepension på vår plattform har vi kunnat ge dem access till en prissättning som tidigare bara gällt för storföretag. Det gör att en 30-årig företagare som börjar spara 5.000 kr per månad kan få 3,2 Mkr mer utbetalt i pension via Pensure  jämfört med om hen istället väljer att spara i ett försäkringsbolag med traditionell prissättning”, säger han.

Större företag har genom pensionsupphandlingar kunnat pressa både försäkringsavgifterna och priserna på de underliggande fonderna. Det är dessa fördelar som Mikael Claessson och hans team nu också hoppas ge mindre företag.

I startskedet har Pensure ett avtal med SPP om att sälja deras fonder. Kunderna kommer där få en rejäl rabatt på avgifterna. Enligt Dagens Industri kommer SPP:s indexfonder ligga på mellan 0,22 och 0,29 procent. Pensures kunder kommer också att få en rabatt på 20 procent på de fonder i SPP:s ordinarie utbud som har en avgift på över 1 procent. 

För att utnyttja Pensures plattform får företagarna betala 249 kronor i månaden plus 25 kronor per månad och anställd. Pensure tjänar sina pengar på månadsavgiften och en administrativ ersättning från SPP på 0,2 procent som tas ut på pensionssparandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER