Daniel Ek avslöjar: Så nära var det att Spotify gick i graven

Daniel Ek avslöjar: Så nära var det att Spotify gick i graven

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Daniel Ek berättar om de mörka dagarna som Spotify-chef och beslutet som förändrade allt.

I samband med evenemanget Sthlm Tech Fest tidigare den här månaden intervjuades Spotifys grundare och vd Daniel Ek av Silicon Valley-profilen och poddaren Jason Calacanis. 

I intervjun, som nu finns att se på Youtube, berättade Daniel Ek bland annat om de mörkaste dagarna som Spotify-chef och problemen med att få skivbolagen att låta Spotify använda sig av deras musik.

”Vi hade ett gäng möten i New York. Det var en vecka där det var väldigt tydligt: Alla sa nej. Det här kommer inte att hända. Kom inte tillbaka", säger han.

Motgångarna fick honom att ringa sin medgrundare Martin Lorentzon.

"Killen blir inte bekyrmad. För honom var det bara: 'Det låter korkat, men om det är så så får vi göra någonting annat'."

”Det var faktiskt lugnande. Vi båda hade investerat så mycket pengar och tid och hade massa anställda - och han var helt lugn."

Vad hände under de där veckorna som förändrade situationen?

”Det är en bra fråga som jag fortfarande kan funderar på ibland. Jag ställde in min hemresa till Stockholm.”

Du rev biljetten?

”Ja. Jag fick campa utanför deras kontor och fortsätta gå tillbaka till dem. Jag fick förändra mitt budskap lite, vrida och vända på det och ge dem lite mer pengar. Men det vände”, säger grundaren Daniel Ek.

”Det andra jag gjorde, som räddade bolaget, var att vi ville lansera globalt från första början. Men då sa jag, skitsamma, vi struntar i USA och börjar på en marknad där det inte spela lika stor roll för er. Då vände allt.”

Se hela intervjun nedan!

 

Läs fler artiklar
LÄS MER