Välfungerande koncept utomlands blev en utmaning i Sverige

Välfungerande koncept utomlands blev en utmaning i Sverige

Kia Norhardt. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Serieentreprenören Kia Norhardt tvingades lägga ned sitt samhällsförbättrande bolag 2015 – men blev mindre naiv på kuppen.

Idag är Kia Norhardt marknadschef på rekryteringsstartupen Wopify, som backas av bland andra ishockeystjärnan Mattias Weinhandl. 

Tidigare har hon grundat och drivit fintechbolaget Inspons, där man crowdfundar och sportat för välgörenhet. 

Här berättar Kia Norhardt om hur kulturella skillnader kan göra en marknad mindre mottaglig för idéer och om hur hon gör för att hitta balansen mellan fritid och arbete.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick dig att hoppa på Wopify?
"När jag väljer nya äventyr styr 3 saker. Hjärtat, potentialen och innovationshöjden. Wopify löser en stor utmaning som branschen länge upplevt och de vänder upp och ner på en mkt traditionell bransch genom att göra processen enklare och betydligt billigare. De har på kort tid byggt ett starkt team och skapat potential till tillväxt och sist men inte minst tänker de med hjärtat. Wopify är den enda tjänsten på marknaden som redan i ett system, sätter grund för opartisk och rättvis rekrytering."

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör? Varför var det inget bra råd?
"Prata inte med för många om din idé innan du byggt klart. Det är dålig ide att sitta i sin grotta och utveckla något som andra kanske vill ha."

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär? Hur mådde du då?
"Att lägga ner mitt egna samhällsförbättrande företag 2015. Att acceptera att kulturella skillnader verkligen påverkar hur mottaglig marknaden är för en ide. Något kan vara ett välfungerande koncept i andra länder, men en betydligt större utmaning på den Svenska marknaden. Det var en tuff men nyttig insikt. Jag var besviken så klart men också mindre naiv. Jag har haft enorm fördel av den tuffa resan jag gjorde och lärt mig ställa rätt frågor. Om alla skulle riskanalysera och låta alla risker sätta stopp för sin lansering skulle nog många aldrig starta."

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat - gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?
"Personlighetstester visar att jag har en motsägelsefull personlighet, jag är GUL, RÖD och  BLÅ (de flesta vet nog vad det betyder, läs annars omgiven av idioter). Detta betyder jag att jag är en kreativ person med stor energi och kraft som vill genomföra saker helst i rasande takt, men är också analytisk och tycker om att ta reda reda på fakta och att ha en plan. Därför blir jag nog mest stressad av beslut som tar för lång tid, planer som överarbetas och dessutom tar för lång tid, aldrig implementeras. Effektivitet gör mig trygg och avslappnad."

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?
"Delar i ett nytt bolag och stöttar en samhällsentreprenör. Bjuder min man som står ut med mig på en upplevelse som vi kan minnas resten av våra liv, något vi inte skulle gjort annars."

6. Hur viktigt är work-life balance för dig? Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?
"Hos min familj hjälper mor och farföräldrar till en hel del, det är nog den kulturen jag kommer ifrån (Iran). Det gör att vi båda har möjlighet att jobba långa dagar. Vårt stora intresse är att resa och därför tar vi istället ut längre semestrar och ordentliga helger. Min work-life-Balans kommer ifrån träning under veckorna och långa härliga semestrar samt ett tv-fritt liv."

7. Vad oroar du dig mest för i jobbet?
"Jag försöker att inte oroa mig så mycket men som techbolag är det väl alltid deadlines och användarsäkerhet som ligger i fokus."

Kia Norhardt

Ålder: 35
Uppvuxen: Hofors
Bor: Västerås
Gör: Marknadschef på Wopify
Familj: Make Mathias Norhardt och Sonen Matheo på 2.
Karriär i korthet: Serieentreprenör med internationell erfarenhet där jag arbetat i England i sex år.  Arbetar som affärsutvecklare som i bostads och rekryteirngsbranchen.
Den perfekta helgen: Långlunch med Matheo och Mathias, trädgårdspåtning och sen sol bad och glass på stranden tillsammans med vänner helst. På senkvällen hyr vi in farmor/mormor och njuter av livet med  vänner.

5 snabba:

Bok eller podd
Morgon eller kväll
Ringa eller sms:a
Fast lön eller provision eller Andelar i bolag
Tåg eller bil eller Cykel & rullskridskor

Läs fler artiklar
LÄS MER