VM-premiär för Sverige – här är spelarna (och domaren!) som investerar i tech

Challengermode Just Football Fotboll
VM-premiär för Sverige – här är spelarna (och domaren!) som investerar i tech

Bilden är ett montage. Foto: TT / Istockphotos

Tobias Blixt

Reporter

Det är inte helt ovanligt att idrottsstjärnor investerar i företag, men vilka investeringar har svenska fotbollsspelare gjort?

Det råder fotbollsfeber runtom i världen just nu och särskilt i Sverige. För första gången på länge får även vi känna oss delaktiga i fotbolls-VM och landslaget levererade i första matchen – med teknikens hjälp.

Alla vet att det finns stora pengar att tjäna inom fotbollen. Enligt norska TV2 blev Messi bäst betald under säsongen 2017/2018 och tjänade totalt 1,3 miljarder svenska kronor.

Det öppnar så klart upp för bland annat investeringar.

Men hur ser egentligen intresset för investeringar ut bland svenska fotbollsspelare? Breakit listar här några mer eller mindre välkända investeringar från svenska fotbollsproffs.

Zlatan Ibrahimovic:
Även om Zlatan har slutat i landslaget så har det knappt gått en dag under VM utan att Zlatan har varit med på ett hörn. Om det inte är i nyheterna, så är det i någon av reklamfilmerna som rullar i halvtid.

Zlatan är inte bara en eftertraktad annonspartner, han är också en flitig investerare och har gått in i bolag som Isbit games, Bethard och e-sportbolaget Challengermode.

Andreas Granqvist:
Har kanske sneglat på Zlatan och insett att e-sport är en het bransch för investeringar. Den stadiga kaptenen är delägare i G loot, ett bolag som låter spelare tävla om pengar i olika spel.

Andra profiler som har investerat i bolaget är Robin Söderling och Martin Dahlin, även han tidigare landslagsman.

Markus Rosenberg:
Kafékedjan Redfellas har gjort en grej av att använda sig av crowdfunding för att plocka in nytt kapital i bolaget. Men bolaget backas också av flera idrottsprofiler och en av de som har investerat är Malmö FF:s stjärna Markus Rosenberg.

Jonas Eriksson (domare):
En joker i det här gänget. Jonas Eriksson är domaren som bestämde sig för att sluta när han inte fick döma årets fotbolls-VM. Istället klev han rakt in i SVT:s studio som en av deras experter under turneringen.

Han blev mångmiljonär efter försäljningen av rättighetsbolaget IEC in sports och satsade på domarkarriären. Jonas Eriksson har gått in i flera olika bolag de senaste åren och på listan över investeringar hittar vi exempelvis HBO Nordic, Readly och Sportway.

Jens Fjellström (kommentator/tränare):
Jens Fjellström har varit fotbollsspelare och expertkommentator, numera är han assisterande tränare i Malmö FF. Men utöver sin karriär inom fotbollen har han även gjort en investering i Fanzone, en tjänst som ska hjälpa idrottsstjärnor att tjäna pengar på sociala medier.

John Guidetti:
Anfallaren har inte investerat i några techbolag, men däremot är han ambassadör för spontanfotbolls-appen Just Football.

Pontus Jansson och Robin Olsen:
Har investmentbolaget PJ & PL Invest tillsammans där de har investerat i klassrumshjälpmedlet Studybee och den digitala coachingplattformen Twiik.

Missar vi någon? Mejla mig på tobias.blixt@breakit.se.

Läs mer

De får inte spela i Fotbolls-EM – men satsar på startups istället

Louise Samet lämnar Blossom Capital: "Livsstil som inte passar"

En ofattbar soppa – G-Loot är på väg att bli Sveriges eget Wework

Läs fler artiklar
LÄS MER