Efter klippet – nu kommer baksmällan för Minecraft-gänget

Efter klippet – nu kommer baksmällan för Minecraft-gänget

Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Skatteverket slår till.

Marcus ”Notch” Persson, Carl Manneh och Jakob Porser upptaxeras med tillsammans dryga 700 miljoner kronor. Det framgår av en dom i förvaltningsrätten som Dagens industri tagit del av.

Bakgrunden till den saftiga skatteboten är en tvist kring hur försäljningen av succéspelet Minecraft till Microsoft ska beskattas.

När affären gjordes upp i september 2015 så avtalades att de tre skulle få 2,5 miljarder dollar i betalning från Microsoft. Men pengarna betalades inte ut förrän i november samma år och då hade dollarn ökat rejält i värde jämfört med kronan. Det är denna valutavinst som Skatteverket vill att de tre MInecraft-profilerna ska beskattas för.

Enligt DI har den skattepliktiga inkomsten höjts med drygt 600 miljoner kronor. Marcus ”Notch” Persson åker på den största höjningen då han upptaxeras med 427 miljoner kronor.

Dessutom upptaxeras ”Notch” med ytterligare 101 miljoner kronor. Detta efter att han betalat ut en bonus till sin tidigare personal på 79 miljoner kronor från sitt eget bolag. Men eftersom ”Notch” bara ägde 71 procent av Mojang (som kontrollerade spelet Minecraft) så får han inte göra avdrag för bonusutbetalningen. Enligt Skatteverket skulle ”Notch” behövt äga minst 90 procent av Mojang för att göra ett sådant avdrag.

Enligt DI upptaxeras de tre spelentreprenörerna nu alltså med dryga 700 miljoner kronor. En tuff smäll – men ingen katastrof för någon av de tre. Trots allt kunde de dela på runt 19 miljarder kronor när Microsoft köpte deras skapelse.

Till DI uppger Jonas Pernholt, juridiskt ombud till Marcus Persson, Carl Manneh och Jakob Porser, att man inte bestämt om domen i förvaltningsrätten ska överklagas.

Läs fler artiklar
LÄS MER