Sök

Stjärnadvokaten om Fingerprint: Det handlar om en internationell blankningsattack

FingerprintSensorer

Claudio Bresciani / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Härvan i sensorbolaget Fingerprint Cards tar nu en sensationsartad vändning. Per E Samuelson kräver att en förundersökning inleds mot den misstänkta läckan på Ekobrottsmyndigheten.

Breakit avslöjade tidigare att Ekobrottsmyndigheten inom kort kommer att bli polisanmäld för insiderbrott. 

Det är den tidigare Fingerprint-chefen Johan Carlström som via sin advokat Per E Samuelson framför anklagelsen.

Bakgrunden är att det ska ha förekommit omfattande spekulation i Fingerprint-aktien precis innan Johan Carlström frihetsberövades i september förra året. Aktien föll kraftigt när nyheten kom ut.

Advokat Per E Samuelsson tycker att uppgifterna kring fallet är skrämmande.

”Jag är övertygad om att det har varit en attack mot aktien. Vi vill ha utrett om någon på EBM (Ekobrottsmyndigheten) medvetet eller omedvetet läckt ut informationen i förväg”, säger han.

Per E Samuelson är specialiserad på ekobrott och en av Sveriges mest kända advokater. Han är Wikileaks-grundaren Juiian Assanges svenska ombud och har tidigare försvarat bland andra affärsmannen Carl Lundström i Piratebay-rättegången.

Per E Samuelson kräver nu att Riksåklagaren går till botten med misstankarna.

”De enda som känt till att man skulle göra ett tillslag mot Johan Carlström är EBM. Vi frågar oss varför någon blankade aktien med en sådan här precision i tid”, säger advokaten.

Enligt Per E Samuelsson har spekulationen i Fingerprint-aktien varit mycket stor.

”Det finns klara och tydliga belägg för att någon eller några stora internationella aktörer veckor före tillslaget mot Johan Carlström spekulerat i en kraftig kursnedgång i aktien”.

Hur mycket pengar är det som varit i omlopp?

”Det ska ha handlat om många hundra miljoner kronor. När tillslaget skedde så föll aktien med över 30 procent”, säger Per E Samuelsson.

Baserat på de uppgifter som Breakit har tagit del av kan den påstådda läckan från EBM ha gett insiderhandlarna över 100 miljoner kronor i ren vinst.

Läs mer