H&M rusar på börsen – budrykten driver upp kursen i klädjätten

H&M rusar på börsen – budrykten driver upp kursen i klädjätten

Stefan Persson, ordförande i H&M. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Familjen Persson måste ha hjälp för att förverkliga ett utköp.

Aktieägarna i H&M har haft en tuff resa det senaste året. Kursen har rasat med nästan 40 procent – men de senaste handelsdagarna har något hänt.

Sedan i fredags har aktien varit en vinnare på Stockholmsbörsen och strax efter 14 på tisdagseftermiddagen hade aktien klättrat med nästan 10 procent jämfört med fredagens öppningskurs.

Det innebär att börsvärdet ökat med över 18 miljarder kronor på knappt tre dagar. Bakom uppgången ligger sannolikt nya spekulationer om att familjen Persson, som idag kontrollerar nästan 45 procent av aktiekapitalet, vill köpa ut klädbolaget från börsen.

En större investerare som Breakit talade med på tisdagen uppgav att de spekulationerna fått förnyad kraft den senaste tiden. I en text från nyhetsbyrån Direkt påpekas också att marknadsbedömare anger utköpsryktena som orsak till kursuppgången.

Sent igår eftermiddag kom även uppgifter om att H&M:s ordförande Stefan Persson sålt aktier i Hexagon för runt 2 miljarder kronor. Pengar som i alla fall hypotetiskt skulle kunna användas vid ett utköp.

Det krävs dock betydligt mer pengar än så för att ro i land en sådan affär. Med en normal budpremie skulle familjen Persson behöva skaka fram i runda slängar 150 miljarder kronor vid ett utköp av H&M från börsen. Även om Stefan Persson är en av världens rikaste personer så sitter han inte på den typen av kapital i kontanter. 

För att kunna lägga ett bud på de utomstående H&M-aktierna skulle Stefan Persson och kretsen runt honom behöva hjälp utifrån. Mest sannolikt är att man i så fall söker sig till ett riskkapitalbolag som till exempel EQT eller Nordic Capital. Men, och det är viktigt att poängtera, spekulationerna om ett utköp är just bara spekulationer – i alla fall än så länge.

Läs fler artiklar
LÄS MER