Truecaller tar köksvägen in i samtalshistoriken på Iphone

Truecaller tar köksvägen in i samtalshistoriken på Iphone

FOTO: LARS PEHRSON / SVD / TT. TILL HÖGER: PRESSBILD.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Apples nya mobila operativsystem Ios 9 innehåller bland annat stöd för bättre sök inuti appar, och sökvägar mellan olika appar. Nu väljer svenska Truecaller att utnyttja det.

Truecaller lanserar på måndagen en ny funktion som gör det möjligt att hotta upp den vanliga sms-appen och ringa-knappen i Ios 9. Med hjälp av några enkla knapptryck kan användarna lägga till en Truecaller-plugin i de bägge apparna.

Startupföretaget skriver självt på sin blogg om hur det går till.

För användarna innebär det i klarspråk att det går att se vem det som har ringt från ett okänt nummer - utan att gå in i Truecaller-appen.

Det här hänger sannolikt ihop med den uppdatering som Truecaller lite kryptiskt gick ut och berättade om för ett par veckor sedan. Då beskrevs det dock som ett samarbete med mobiloperatören Telia Sonera.

Möjligheten att fläta ihop Truecallers gigantiska databas av telefonnummer med de inbyggda telefonapparna i Ios kan innebära större tillväxtpotential på Apple-mobiler för det svenska techbolaget.

Truecaller har hittills främst varit framgångsrikt på Android, som är överlägset mest populärt i utvecklingsländer som Indien och Pakistan där de flesta av Truecallers användare finns.

På Android har Truecallers strategi hittills varit att ersätta de inbyggda telefonapparna med sina egna appar Truedialer, Truecaller (själva telefonboken) och Truemessenger, som alla hjälper användaren att identifiera okända nummer.

På Ios är den strategin sannolikt svårare att genomföra, eftersom Apple utövar en mer direkt kontroll över appekosystemet än Google gör med Android. På så vis är det rimligt att startupbolaget försöker verka inom Apples appar snarare än att ersätta dem.

Det kan tolkas som ytterligare i steg i bolagets försök att "äga sin kategori" genom att bli en global, mobil telefonbok.

Enligt uppgifter till Techcrunch är det svenska techbolaget på väg att ta in motsvarande 865 miljoner kronor i riskkapital till en värdering på över 1 miljard dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER