Sök

Luckan i optionslagen hotar Unibap – "Personal kan sluta"

UnibapPersonaloptionerOptioner

Fredrik Bruhn. Foto: Press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

AI-entreprenören Fredrik Bruhn slår larm.

När riksdagen i november klubbade igenom den nya lagen för personaloptioner så var Fredrik Bruhn en av många entreprenörer som såg en möjlighet att utnyttja reglerna för sina anställda.

Han är grundare och vd för First North-bolaget Unibap med ett börsvärde på runt en kvarts miljard kronor. Unibap, som med AI-teknik tagit fram en mjukvara som styr industrirobotar, befinner sig i ett uppbyggnadsskede och ett optionsprogram är ett sätt att ge ersättning till nyckelmedarbetare istället för vanlig lön.

“Vi har bland annat rekryterat en kille med doktorsexamen från Australien och personer från stora svenska industribolag. Då är optioner viktiga argument i det totala ersättningspaketet”, säger Fredrik Bruhn.

I mars beslutades det på en extra bolagsstämma att rösta igenom ett program där personal skulle få teckningsoptioner.

“Vi anlitade en av Sveriges största advokatbyråer för att ta fram programmet och allt verkade klart men så fick vi plötsligt reda på att Skatteverket kunde ha synpunkter på upplägget”, säger Fredrik Bruhn.

Trots att Unibap har ett stämmobeslut så avvaktar ledningen med att dela ut teckningsoptionerna till sina anställda.

“Om vi inte kan genomföra programmet så kan det här få personal att sluta. Vi som företag ställs inte i någon bra dager då vi lovat optioner till anställda. Nu hänger vi i en slags limbo”, säger Fredrik Bruhn.

Han avvaktar fortfarande det formella ställningstagandet från Skatteverket men det verkar mörkt. I en intervju med Breakit säger Hans Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, att det inte finns någon öppning för att använda teckningsoptioner i de nya beskattningsreglerna.

Här kan du läsa mer om Skatteverkets inställning.

Personaloptioner vs teckningsoptioner

Kvalificerade personaloptioner

Bolag som har max 50 anställda och max 80 miljoner kronor i omsättning kan ställa ut optionerna till anställda som uppfyller följande krav:

  • Tjänar minst 22 200 kronor per månad.

  • Arbetar minst 30 timmar per månad.

  • Inte själva och inte har en närstående som äger fem procent av bolaget två år innan optionsavtalet ingås.

  • Villkorar ägandet av sin option med att arbeta i bolaget under tre år från det att optionen ställs ut.

De nya personaloptionerna räknas inte som värdepapper och behöver därför inte beskattas som inkomst av tjänst.

De nya reglerna gör alltså att företag och personal som uppfyller vissa villkor kan få optioner som sedan kan bytas mot aktier utan att den anställda måste betala skatt när denne växlar in sina optioner.

Istället ska den anställda endast betala skatt när denne någon gång i framtiden väljer att sälja sina aktier och därmed ska betala en kapitalskatt på 30 procent.

Teckningsoptioner

Den här typen av avtal har varit vanligast i startups innan de nya optionerna kom. Men regelverket är snårigt. Grunden är dock att teckningsoptioner som kvalificerar som värdepapper förmånsbeskattas vid förvärvet. När optionerna säljs beskattas de som kapital.

Teckningsoptioner går inte att knyta till anställningen på samma sätt som personaloptioner.

 

Läs mer