Bakslag för Izettle – kortläsarna strular efter Apples uppdatering

Bakslag för Izettle – kortläsarna strular efter Apples uppdatering

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Apples senaste uppdatering av operativsystemet Ios kan skapa stora problem för handlare som är kunder hos det svenska techbolaget.

Betalbolaget Izettle har den senaste tiden varit på framfart. Omsättningen rusade i fjol med 147 procent, bolaget tog i augusti in 570 miljoner kronor i riskkapital och värderingen uppges ha passerat 4 miljarder kronor.

Men en uppdatering av Apples operativsystem Ios verkar nu ha ställt till det för betalbolaget.

I mejl och sms som Izettle skickat ut till sina kunder i förra veckan meddelade betalbolaget att dess kortläsare Pro inte fungerar med Apples senaste uppdatering, iOS 9.0. Det innebär att företagare som använder sig av Iphones och Ipads inte bör installera Apples senaste uppdatering på sina telefoner och paddor.

”Det är en bugg i deras nya operativsystem som gör att det inte går att para ihop kortläsaren med deras Ios. Men som jag har förstått det gäller det inte bara Izettle utan alla kortläsare”, säger Sven Grundberg, kommunikationsansvarig på Izettle.

Problemet påverkar enbart Izettle-användare som använder sig av trådlösa betalningar. Exakt hur många det rör sig om vill Sven Grundberg däremot inte avslöja.

”Det är ett gäng. Vi har många kunder, men vi har inte gått ut med hur många det är. Men vi är väldigt proaktiva och har gått ut med information om att inte uppdatera sina operativsystem. Men det är som sagt bara blåtanden som påverkas”, säger han.

”Sedan finns det en work-around som en duktig ingenjör hos oss har lyckats ta fram. Så har man uppdaterat så går det att ta sig runt problemet", säger Sven Grundberg.

Har Apple sagt någonting om när de kommer att fixa buggen?

”De började arbeta på en uppdatering på en gång, så vi hoppas att det löser sig så snart som möjligt. Det verkar ha varit ett honest mistake från deras sida", säger Sven Grundberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER