Den första stora virusattacken på Ios - hundratals miljoner drabbade

Apple Wechat iPhone
Den första stora virusattacken på Ios - hundratals miljoner drabbade

Foto: Flickr/michael davis-burchat

Jonas de Lange

Reporter

Apple tvingades stänga ned en rad appar efter en större virusattack som satte hundratals miljoner användares persondata i fara.

Det är bland annat amerikanska Forbes som rapporterar om virusattacken som sägs ha orsakats av att utvecklarna har använt en falsk version av Apples utvecklarverktyg Xcode. Bland de drabbade apparna är till exempel en av Kinas största chatappar WeChat och taxiappen Didi Kuaidi.

“Vi har tagit bort de drabbade apparna från Appstore för att skydda våra kunder. Nu jobbar vi med utvecklarna för att säkerställa att de använder rätt version av Xcode”, säger Apple till nyhetsbyrån Reuters.

Det här är ett stort bakslag för Apple som tidigare har klankat ned på Google för att inte ha tillräckligt hög säkerhet i sin appbutik Google Play. Palo Alto Networks, IT-säkerhetsbolaget som upptäckte attacken, skrev under fredagen att de så långt har hittat 39 appar som drabbats av attacken. Palo Alto Networks trodde då att det var primärt kinesiska appar och användare som drabbats men i efterhand har det kommit fram att det snarare handlar om hundratals miljoner användare över hela världen. Enligt den amerikanska sajten 9to5mac.com har ett kinesiskt IT-säkerhetsbolag uttalat att över 300 appar har drabbats av attacken.

Läs fler artiklar
LÄS MER