Sök

Styckningen av Qliro har tydliga vinnare – och förlorare

QliroNelly

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef på Breakit. Foto: Ann Jonasson, Istockphoto samt press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Börsen ger en rejäl tumme upp men personalen får en tung fredag, skriver Breakits Stefan Lundell i en analys av torsdagskvällens besked att e-handelskoncernen ska styckas.


Egentligen hatar jag krönikörer som alltid självgott måste påpeka när de för en gångs skull får rätt i sina profetior.

Men när det kommer till mig själv är det såklart en helt annan sak.

Därför inleder jag den här nyhetsanalysen med att oskönt konstatera att jag för nästan på dagen två år sedan slog fast i en rubrik att ”Qliro ska styckas – ny storägare driver på utförsäljningen”.

Efter det har också de nya storägarna, i form av investmentbolaget Rite och dess operativa chef Christoffer Häggblom, steg för steg verkställt den planen.

Fram tills igår hade han sett till att sälja av Tretti.se, Gymgrossisten och Lekmer. Samtidigt har allt mer fokus lagts på uppbyggnaden av finansdelen Qliro financial services. Strategin har varit tydlig – att stöpa om Qliro från en e-handelskoncern till en slags Klarna-utmanare i Norden.

Torsdag kväll togs sista steget i omvandlingen av bolaget. I ett pressmeddelande berättar Qliro-ledningen att bolaget ska delas upp i tre separata delar: Qliro financial services, Nelly och Cdon Marketplace.

Samtidigt flaggar vd:n Marcus Lindqvist för att e-handlaren Nelly kan säljas eller börsnoteras och att han vill se en strukturaffär med Cdon Marketplace inblandat.

Det går inte att tolka det på annat sätt än följande:

Huvudplanen är numera att göra sig av med både Nelly och Cdon-delen och därefter helt fokusera på Qliro financial services.

Några som däremot kan hålla sig för skratt en dag som denna är personalen på Qliros huvudkontor. I gårdagskvällens pressmeddelande var deras chef Marcus Lindqvist tydlig med att den nya strukturen kommer innebära rejäla neddragningar i koncernen.

För Qliros luttrade aktieägare, kursen är ner över 40 procent bara i år, är gårdagskvällens besked glädjande. Nelly har ett positivt rörelseresultat och omsätter 1,3 miljarder kronor på årsbasis.

Den allt hårdare konkurrensen bland modebolagen på nätet har visserligen tryckt ner värderingarna men jag skulle ändå gissa att Qliro kan få ut 1,5-2 miljarder kronor vid en försäljning.

Det ska jämföras med hela Qliros börsvärde som idag ligger på 1,6 miljarder kronor. Dessutom sitter Qliros e-handelsdel på en nettokassa på över 300 miljoner kronor.

I praktiken skulle alltså hela Qliros nuvarande börsvärde kunna räknas hem bara i ägandet av Nelly. Som aktieägare får du med andra ord hela finansdelen på köpet och Cdon marketplace. När aktien började handlas på fredagsmorgonen rusade också kursen med nästan 30 procent i inledningen. Positivt för Qliros aktieägare med andra ord.

Några som däremot kan hålla sig för skratt en dag som denna är personalen på Qliros huvudkontor. I gårdagskvällens pressmeddelande var deras chef Marcus Lindqvist tydlig med att den nya strukturen kommer innebära rejäla neddragningar i koncernen.

Enligt pressmeddelandet ska ”en reducering av koncernfunktionerna för att minimera de centrala kostnaderna” genomföras. I min värld kan det bara betyda en sak – uppsägningar.

Och ska man vara lite cynisk så finns det nog en del besparingar att göra centralt. Rimligen borde uppdelningen av koncernen i fristående enheter göra att en hel del av de centrala administrativa kostnaderna på i storleksordningen 40 miljoner kronor kan kapas bort.

Läs mer