Sök

Facebook-bugg gjorde miljontals användares inlägg offentliga

MetaSociala medierSäkerhet

Mark Zuckerberg. Foto: Andrew Harnik/AP/TT samt skärmdump från Facebook.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Räkna inte med att dina privata inlägg stannat inom din närmsta krets.

Problemen fortsätter att hopa sig för Facebook som utlovat ökad säkerhet på plattformen efter skandaler som Cambridge Analytica.

Nu kommer det nya uppgifter som kan få flera av oss att svettas lite extra i värmen. Recode rapporterar att en bugg på Facebook lett till att privata inställningar ändrats så att inlägg kan ha blivit publika.

Problemen ska ha uppstått under förra månaden. När du skriver inlägg på plattformen anpassar sig Facebook efter dina förinställningar, exempelvis att du delar med bara vänner. Det är här det blivit fel och inlägg har automatiskt förinställts till offentliga så att alla kan se dem.

Det här gäller inte redan postande inlägg och användare har haft möjlighet att ändra tillbaka inställningarna innan publicering.

Det är dock oklart hur många av de 14 miljoner användarna som uppges vara påverkade av buggen som hann upptäcka att inställningarna ändrats innan de publicerade något.

”VI vill be om ursäkt för det här misstaget”, säger Facebooks säkerhetschef Erin Egan, enligt Recode.

Facebook uppger att de kommer att uppmärksamma användare som drabbats av problemen.

I en tidigare version av artikeln framstod det som att buggen berörde redan publicerade inlägg. Det är enbart inställningarna inför publicering som påverkats. 

Läs mer