Sök

Annonssamarbete med Invesdor

Tuffa urvalsprocessen: "Då är ditt bolag förmodligen inte värt 10 miljoner kronor"

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Bara fem procent av bolagen som söker sig till Invesdors investeringsplattform antas.
Här berättar Erik Rehn, som har hjälpt 120 företag att ta in pengar, om vad som krävs.

59 dagar. 254 investerare som investerar 6,9 miljoner kronor.

Så ser den genomsnittliga investeringsrundan på fintechbolaget Invesdors plattform ut.

Att allt fler bolag söker sig dit är lätt att förstå. Men endast fem procent passerar nålsögat, 50-60 bolag årligen. Vad skiljer agnarna från vetet?

Många entreprenörer är duktiga på att förklara detaljerna men har svårt att se helheten.

Ja, under ansökningsprocessen stöter Invesdor på varningsflaggor i form av orealistiska värderingar och tillväxtprognoser, men också serieentreprenörer vars meritlistor utmärks av kvantitet och inte kvalitet.

Läs mer: På Invesdors investeringsplattform just nu!

"En del serieentreprenörer är grymma på att bygga bolag, andra är bara personer som har svårt att binda sig och istället hoppar på nya möjligheter i andra branscher. Med följden att de sällan hinner lära sig någon bransch på djupet, något vi efterlyser, säger Erik Rehn", VP Deal Flow på Invesdor, som här tipsar om vad som utmärker ett bolag som är redo för att gå upp på plattformen.

En bra tillväxtpotential

Bolaget måste ha potential för ordentlig tillväxt och visa på att det agerar på rätt marknad för kunna växa. Den så kallade risk/reward-faktorn måste vara bra, det vill säga uppsidan är stor och nedsidan begränsad. Men många prognoser är orealistiska. Det händer att såddfasbolag, alltså unga bolag på idé- eller prototypstadiet, kommer till Invesdor i tredje kvartalet och visar upp en tillväxtprognos på 0 till 100 miljoner kronor för hela året.

"På frågan om boaget är i fas för att nå målet har vi fått svaret 'Nej, vi står fortfarande på noll'. Det är inget som skapar förtroende", säger Erik Rehn.

"Det gäller att sikta högt men samtidigt ha kvar fötterna på jorden. Annars blir det omöjligt för oss.

Ett heterogent team som vet vad de gör

Bolaget måste ha en bred och balanserad kompetens inom försäljning, tech och marknadsföring. Och samtidigt ha en djup förståelse för själva kärnverksamheten. Om du inte har en säljavdelning men planerar att börja sälja om två månader – ja, då kommer det helt enkelt inte att funka. För ett homogent team är problemet ofta att de helt enkelt inte är där. Än.

"De kan bestå av ingenjörer som är otroligt talangfulla och fokuserade – men som inte är rätt personer för att driva ett företag. En del riskkapitalister satsar gärna på den här typen av bolag men för Invesdor är det viktigt att ett team kan driva och utveckla bolaget för egen maskin", säger Erik Rehn.

En realistisk värdering

En orealistisk värdering är det allra vanligaste problemet när Invesdor tittar på bolag. Men det är också det enklaste problemet att lösa. Då unga bolag sällan har hunnit bli lönsamma måste de kunna uppvisa milstolpar och benchmarks gentemot konkurrenterna.

"Har du en superläcker powerpoint men inget patent eller produkt som du faktiskt äger och inga kunder eller användare? Då är ditt bolag förmodligen inte värt 10 miljoner kronor", säger Erik Rehn.

En story som alla förstår

En investerare måste kunna förstå er produkt eller tjänst och se hur den skapar värde. Ju mer komplicerad produkten eller tjänsten är desto viktigare är det att lägga tid och kraft på att göra den begriplig. Här är vi tillbaka på vikten av ett starkt team som med rätt kompetens.

Att investera har aldrig varit så enkelt – spana in Invesdors plattform här!

"Många entreprenörer är duktiga på att förklara detaljerna men har svårt att se helheten. De är helt enkelt för nära verksamheten. En expert utifrån kan ofta förvånansvärt enkelt hitta ett jättebra sätt att förklara en komplicerad affärsmodell eller produkt."

En enkel företagsstruktur

Invesdor vill att alla investerare ska ha samma rättigheter och samma rösträtt. Då blir processen rättvis och lätthanterlig. Därför är det bra med bolag som bara har en aktieserie. Motsatsen – såsom komplicerade aktieägaravtal, dotterbolag, holdingstrukturer och liknande – imponerar inte.

Ibland får vi en dålig magkänsla; kommer de här verkligen vara ärliga framöver?

"En komplicerad företagsstruktur beror oftast på inkompetens eller maktutövning. Och inget av de alternativen är positivt bra för en investerare – om det inte styrs upp. Ibland får vi en dålig magkänsla; kommer de här verkligen vara ärliga framöver?", säger Erik Rehn och avslutar:

"Normalt ligger det största värdet i Invesdors utvärderingsprocess i att föra entreprenörernas och investerarnas olika förväntningar närmare varandra, samt att se till att allt sköts korrekt tekniskt sett. Men processen ger oss också en möjlighet att hitta och sortera bort den ruttna frukten.

Läs mer