Sök

Ny undersökning: Elbilsuget ökar och Northvolt kan bli vinnaren

NorthvoltTransport

Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Intresset för elfordon är stort och de senaste året har antalet laddbara bilar i Sverige ökat med över 60 procent.

I maj dök det upp nästan 1700 laddbara bilar på den svenska fordonsmarknaden och det betyder att det just nu rullar 54.000 elbilar på landets vägar. Det rapporterar elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle.

Organisationens vd Olle Johansson är glad över att intresset för eldrivet håller i sig men oroas över de växande leveranstiderna.

“Det är olyckligt om det ska behöva vara dubbelt så lång, eller längre, väntetid för den person eller företag som väljer rätt drivlina”, säger han i ett pressmeddelande.

I dag fick batteriföretaget Norhtvolt klartecken för att bygga sin batterifabrik i Skellefteå och detta ser Olle Johansson som ett välkommet tillskott som kan gynna branschen. Däremot tror han inte att en svensk fabrik räcker.

“En del av batterierna från Northvolts fabrik kommer sannolikt att hamna i elbilar men det dröjer innan produktionen där är igång och i den takt efterfrågan ökar så räcker det inte med en fabrik. Det skulle behövas betydligt fler batterifabriker, gärna i Norden”, säger han till Breakit.

Varför tror du att intresset för elfordon ökar?

“Det är av flera skäl. Miljöfrågan blir viktigare för många, driftkostnaderna är lägre och dessutom är det en väldigt trevlig körupplevelse”.

Nästa månad höjs bonusen på elbilar från 40.000 kronor till 60.000 kronor och det tror Olle Johansson betyder att ännu fler kommer att välja elbil framöver.

Läs mer