Nevs tar hjälp av amerikanare – ska göra elbilarna självkörande

Nevs

Kai Johan Jiang, grundare av Nevs. Foto: Adam Ihse/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Trollhättebolaget meddelar nytt samarbete.

Nevs är det svenska bolaget som tagit över Saabs gamla fabrik för att tillverkar elbilar för den kinesiska marknaden. Projektet har kostat miljarder och fortfarande återstår att se om det blir en succé eller inte.

Nu presenterar bolaget ett nytt samarbete med amerikanska Phantom Auto. Det Silicon valley-baserade bolaget har specialiserat sig på teknik för att fjärrstyra bilar. Det nya samarbetet är ett led i Nevs strategi för att utveckla självkörande fordon och just Phantoms teknik ska användas för att låta en människa ta över kontrollen om fordonet inte själv kan hantera en situation.

”Våra självkörande fordon ska kunna köra från A till B, vilket innebär att de måste klara av alla hinder de kan komma att möta på vägen. Det kan gälla oplogade vägar, vägarbeten och andra stopp på vägen. “Phantom Auto’s fjärrstyrda säkerhetsteknologier innebär att passagerare i våra bilar kommer att ta sig fram säkert och effektivt, förbi alla besvärligheter på vägen. Därför är det här mycket spännande – jag är mycket glad åt att vi har fått Phantom Auto som partner”, säger Stefan Tilk, vd på Nevs i ett pressmeddelande.

Läs mer