Sök

Hemlig miljardär köper in sig i Pickit – värderas till en kvarts miljard

MicrosoftPickit

Teamet på Pickit och bolagets egna reklamprodukt: En rosa skateboard. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Förlusterna fortsätter för Gotlands hetaste startup. Nu trycker en mystisk miljardär in pengar i det Microsoft-backade företaget.

Många bildtjänster riktar sig till kräsna bildproffs. Så är inte fallet med Visby-startupen Pickit. Bolagets mjukvara är framtagen för en oglamorös vardagsuppgift: Att se till att det på ett enkelt och lagligt sätt går att bildsätta presentationer.

”Vi tittar inte på värde utifrån att en massa kreativa människor behöver bilder, utan att en väldig massa okreaktiva människor behöver bilder i sina presentationer”, säger medgrundaren Henrik Bergqvist.

Pickits tjänst är integrerad i Microsoft office-sviten, och därmed Powerpoint. I fjol nådde man en rejäl milstolpe när Microsoft köpte in sig i bolaget.

Försäljningen har dock, trots en tidigare offensiv, inte kommit igång. Intäkterna är fortfarande låga – och förlusterna ökar på grund av investeringar i personal och teknik.

Pickit har ännu inte lämnat sitt bokslut för 2017, men det kommer att visa en förlust på 21 miljoner kronor samt intäkter på runt 650.000 kronor.

Nu fyller Pickit på kassan med färska miljoner, kan Breakit berätta. Handlingar från Bolagsverket avslöjar att företaget nyligen har plockat in 16,3 miljoner kronor.

”Pengarna låter oss ha den uthållighet vi behöver i att jobba med säljet. Vi hade väntat oss en högre försäljning under 2017 och vi inledde året med ett omtag”, säger Henrik Bergqvist.

Istället för att sälja direkt mot kund ska Pickit nu jobba mot de återförsäljare som kränger Microsofts program till företag. Eftersom tjänsten är integrerad i Office 365 kan premiumversionen säljas som ett tillägg.

”Det är helt nödvändigt för oss att jobba mot återförsäljarna, annars kommer vi inte att nå skalbarhet”.

Microsoft bidrar med en knapp miljon. Resten kommer från ett förhållandevis okänt investeringsbolag, Östväst Capital, registrerat på Bermuda.

Det drivs av Lars Rodert, som tidigare jobbat med att förvalta pengar åt Ikea-grundaren Ingvar Kamprad inom Inter Ikea.

Han berättar att Östväst har omkring en miljard kronor att investera. Bolagets hela kapital kommer från en enda förmögen familj. Vilken det är vill Lars Rodert inte avslöja. Klart är dock att det inte handlar om familjen Kamprad, utan en utländsk familj.

”Med det sagt så kommer vi att plocka in ett par familjer till inom ett par år. För oss är det inte ett huvudspår att investera i tidiga skeden, så Pickit är ett undantag”, säger Lars Rodert.

Vad får dig att tro på Pickit?

”De har väldigt många användare, som just nu inte är betalande kunder men som verkligen gillar produkten. Det borde även vara en bra produkt för företag som har många anställda som snabbt behöver göra presentationer, och samtidigt vill hålla sig inom lagens ramar”.

Tidigare har bolaget investerat i bland andra Seamless och Edgeware. Namnet Östväst syftar inte på Sveriges geografi, utan ska ses ur ett globalt perspektiv. Öst representerar asiatiska jättemarknader som Kina, och väst syftar på Nordamerika.

En förhoppning är att Kina kan bli ett genombrott för Pickit.

”Där är de nära att teckna ett väldigt intressant distributionsavtal med en väldigt stor Microsoft-återförsäljare”, säger Lars Rodert.

Läs mer