Sök

Sömnforskaren Helena Schiller om app-hetsen – "Här kan man verkligen skapa sig problem"

Helena Schiller.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Sömnappar – en lugnande lösning eller bara en stressfaktor?

Mät träningspasset, ät utifrån ett blodtest, slappna av med mindfulness och se i realtid hur dina val påverkar ditt välmående. Utbudet av hälsoappar som lockar med löften om att göra oss både friskare och gladare har fullkomligt exploderat under de senaste åren.

I dagens stressiga samhälle är återhämtning viktigare än någonsin – så det är inte förvånande att många appar ser möjligheter att sko sig på vår sömn.

Vi har en uppsjö av appar som Sleep Cycle, Pillow och Sleep där ute. 

Men hur väl fungerar sömnappar egentligen – och är de verkligen bra för oss?

Vi tog ett snack med sömn- och stressforskaren Helena Schiller – vars dom faller hårt.

"Inom forskningen finns det inga belägg för att de här apparna verkligen är helt tillförlitliga. Framför allt inte de appar som mäter sömndjup. Det enda hundraprocentiga sättet att mäta sömndjup är genom hjärnvågor”, säger Helena Schiller.

Eeg-testerna hon syftar till kräver att du exempelvis sover med ett uppkopplat pannband som går loss på några tusenlappar. Det är sällan något vi ser kopplat till enklare typer av  sömnappar – än i alla fall.

Helena Schiller är betydligt mer positiv till appar som vill hjälpa dig att vakna. 

“Som väckarklockor som börjar med svagt ljus och sedan blir starkare. Det är mer logiskt då man vaknar långsamt och då man behöver ljuset på morgonen för att komma igång ordentligt”, säger hon.

Utöver det rent tekniska finns det psykologiska effekter att ta hänsyn till, menar forskaren.

För vad är det egentligen som gör oss så besatta av sömn, och vad får oss att förlita oss på tekniken istället för oss själva?

Helena Schiller pekar på att vi dagligen matas med information om att sömnproblem är farligt och kan göra oss sjuka – vilket i sin tur leder till att vi stressar upp oss.

“Om du har sömnproblem kan det till och med vara negativt att koppla upp dig till appar”, varnar Helena Schiller.

Om en person som sover dåligt tar hjälp av en app för att undersöka hur mycket hen sover kan det i själva verket bli ännu värre. 

Det finns nämligen en risk att appen talar om för dig att du sover ännu sämre än du trodde.

“Vilket är tragiskt för då stressar du upp dig ännu mer. Här kan man verkligen skapa sig problem.", säger Helena Schiller.

Det kan bli problematisk åt andra hållet också – om appen redovisar att du sover mycket bättre än du tror.

“Det kan vara frustrerade och väcka frågor hos personer som känner sig väldigt trötta. Då kan man istället börja oroa sig över huruvida man är sjuk eller något, säger Helena Schiller. 

Hon menar samtidigt att vi bara har sett början och att apparna kommer att utvecklas och bli allt mer användbara. Helena Schiller ser bland annat stora möjligheter att använda apparna i relation till en sömncoach och rekommenderar dig att söka hjälp om du har problem med sömnen. 

“Det är viktigare att lära människor om sömn än att ha massa appar som inte är helt tillförlitliga.  Det viktiga är hur jag mår och upplever min sömn – inte vad appen säger” säger Helena Schiller.

Helena Schillers sömntips

Mäter appen rätt? För dagbok! 

Skriv i en sömndagbok om du använder en sömnapp. Där skriver du upp när du lägger dig och när du vaknar, utan att direkt jämföra med telefonen. Du kan, exempelvis efter en vecka, jämföra siffrorna med mobilen för att se hu väl de stämmer 

Undvik telefon vid sängen 

Undvik att ha telefonen vid sängen då det kan vara stressande. Om du ändå har telefonen vid sängen, för att använda sömnappar som mäter rörelsemönster, tänk på att resultatet kan påverkas om ni är två stycken som sover i sängen. 

Läs mer