Sök

Hotet mot elcykelboomen – ny skyhög ”Kina-avgift” på väg

Elcyklar

Elcyklar från Kina kan bli dyra. Foto: Thomas Johansson/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Strafftullar på uppemot 200 procent kan bli verklighet. Det uppger Sveriges Radio.


Scenförändringen är i det närmaste total. Från att de var en mycket ovanlig syn på Stockholms gator hör det nu till vanligheterna att man som cykelpendlare blir omkörd av en elcykel.

Efter att regeringen infört ett bidrag som gör elcyklarna billigare är elcykelboomen ett faktum. Nu rapporterar dock Sveriges Radio om ett nytt hot som kan stoppa åtminstone en del av festen.

Många av elcyklarna som säljs i Sverige är importerade från Kina. EU-kommissionen menar att kinesiska aktörer, med hjälp av subventioner, har prisdumpat marknaden. Nu planerar EU att införa strafftullar på Kina-tillverkade elcyklar. Tullar som dessutom ska gälla retroaktivt.

”Situationen är rätt så allvarlig i och med retroaktiviteten, det vill säga att bolag kan tvingas betala tull för cyklar som redan kommit till EU”, säger Björn Strenger, jurist på Kommerskollegium till Sveriges Radio.

Vidare uppger man att ”det förslag som presenterats” innebär strafftullar på närmare 200 procent.

Detta slår alltså mot bolag som importerat kinesiska elcyklar till Sverige. Du som har köpt en elcykel lär inte drabbas.

Däremot kan strafftullar sannolikt innebära att den prispress som de kinesiska cyklarna har fört med sig lättar, vilket i sin tur kan leda till högre priser på elcyklar i Sverige.

Läs mer