179 får lämna Fingerprint – sjösätter sparprogram igen

Fingerprint
179 får lämna Fingerprint – sjösätter sparprogram igen

Johan Carlström huvudägare och styrelseordförande i Fingerprint. Foto: TT

Direkt / Breakit

Fingerprint Cards ska sjösätta ytterligare besparingsåtgärder. Bolaget tvingas dessutom till ytterligare nedskrivningar.

Det fanns en tid då allt tycktes gå Fingerprints väg. Bolagets fingeravtryckssensorer tycktes ha en ljus framtid i takt med att allt fler mobiltillverkare satte dem i sina telefoner. 

Nu är verkligheten radikalt annorlunda för Fingerprint, och dess aktieägare. Prispressen på marknaden är stark. Det första kvartalet i år minskade bolagets omsättning med 58 procent, och redovisade en rörelseförlust på minus 175 miljoner. 

Fingerprint har redan genomfört ett sparprogram i år. Nu är det dags igen. De nya sparåtgärderna bedöms ge ytterligare besparingar om cirka 350 miljoner kronor per år, enligt ett pressmeddelande från företaget. Det innebär att antalet tjänster kommer att reduceras med cirka 179.

"Vi fortsätter att anpassa verksamheten till den genomgripande och snabba förändringen av affärsförutsättningarna, med målet att återgå till lönsam tillväxt. Kostnadsbesparingsåtgärderna vi meddelar idag är viktiga för att stärka konkurrenskraften", säger Christian Fredrikson, vd och koncernchef för Fingerprint i ett pressmeddelande. 

Fingerprint gör även en nedskrivning av lagervärdet om 336 miljoner kronor och ytterligare nedskrivning "aktiverade FoU-projekt" om cirka 143 miljoner kronor.

Orsaken till åtgärderna är vikande försäljning, sämre bruttomarginal och ett skifte till förmån för mindre och billigare fingeravtryckssensorer.

Tidigare i år verkställdes ett tidigare kommunicerat besparingsprogram, som kommer att innebära en kostnadsbesparing på 360 miljoner kronor under 2018.

Läs fler artiklar
LÄS MER