Breakit – en av de okända vinnarna när Izettle säljs

SpotifyIzettle

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Sajten bland de som cashar in.

Normalt är det ett omfattande hysch hysch kring hur det går för riskkapitalfonder. Men i ett ovanligt öppenhjärtigt brev till kunderna hyllar försäkringsjätten Skandia nu Creandums techfond med namnet Creandum II, som man kallar för en “superfond”.

Skandia har totalt investerat 14 miljarder kronor i techbolag, bland annat via riskkapitalbolag som Creandum och Northzone. Breakit har tidigare berättat att försäkringsjätten pumpat in 100 miljoner kronor i Richard Bransons hälsostartup Virgin Pulse.  

Superlativen gentemot Creandum beror alltså på den avkastning som techfondens investeringar i Izettle och Spotify nu genererar till Skandias pensionssparare.

Creandum gick in i Spotify 2008 och fick 100 gånger pengarna tillbaka när bolaget noterades. Izettle gick riskkapitalbolaget in i 2011 och i och med att bolaget köps upp av Paypal för 19 miljarder kronor får man 10 gånger pengarna tillbaka.

I en kommentar till Skandia berömmer Creandums Johan Brenner den egna fonden:

“Det är en av Europas bästa fonder för onoterade bolag någonsin”, säger han, men med brasklappen att alla bolag som Creandum investerar i “naturligtvis inte går bra”.

“Vanligtvis ser fördelningen ut så att av tio investeringar så går fem under, tre till fyra ger bra avkastning, medan en eller två ger fantastisk avkastning. Det är de sista guldkornen som gör hela skillnaden för totalavkastningen”.

När nyheten om Paypals köp av Izettle kom listade Breakit svenskarna som cashar in på köpet. Nu verkar det som att vi får skriva in oss själva på den listan (obs - med en viss glimt i ögat).

Breakits vd Olle Aronsson har nämligen valt Skandias traditionella förvaltning för vårt pensionssparande. Heja det svenska techundret!

Läs mer