Sök

Byon8 fyller kassan för att digitalisera vården i Afrika

Byon8

Josef Murad. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Hälsa och sjukvård ska inte vara ett privilegium”, säger medgrundaren Josef Murad.

Det var när Josef Murad pluggade läkarprogrammet i Linköping som han insåg att många problem inom vården borde kunna lösas digitalt. För snart tre år sedan grundade han därför Byon8 tillsammans med sin bror Matias Murad och pappan Toma Murad.

Genom deras plattform Aitopya, som idag testas på ett antal vårdcentraler, kan patienter besvara digitala formulär inför sina sjukbesök. Frågorna styrs av en algoritm, som i sin tur leder till diagnosunderlag för läkarna.

De smarta algoritmerna hjälper även till att ta fram olika typer av hälsorekommendationer.

”Den största biten vi jobbar med är att ta fram AI:n (artificiell intelligens, reds. anm), själva beslutsunderlaget. Den är grunden till alla frågor och diagnoser som ställs och den motor som bygger upp allt”, säger Josef Murad.

Byon8 stängde nyligen en kapitalrunda på strax över 4 miljoner. Bland investerarna återfinns Fredrik Olofsson, grundare av fintech-bolaget Steven, tillsammans med ett antal privata investerare.

Kapitalet ska nu gå till fortsatt utveckling av tjänsten och bolaget är även med i Tietos acceleratorprogram. 

Grundarna har dock betydligt mer långtgående visioner än Sverige och vill implementera sina lösningar i utvecklingsländer.

”Vi kommer bland annat att köra i Kenya, Uganda och i Libanon med syriska flyktingar”, berättar Josef Murad.

Han menar att verktygen skulle vara “guld värda” för sjukvården i länderna och tillägger att infrastrukturen och internet redan finns på plats. Genom att ge stöd till vårdgivare skulle misstag och missar kunna förebyggas .  

Byon8 siktar även mot Europa och försäkringsbolag, som tenderar att vara köpstarka aktörer.

När det kommer till utvecklingsländerna är det däremot inte pengarna som är i fokus.

”Vi kan föra in Aitopy gratis eller för en billig peng för att få tillgång till datan”, förklarar Josef Murad.

Tjänsten mot data alltså.

Men vad ska de använda datan till?

”Sjukvården blir allt mer globaliserad, där vi ser sjukdomar i Sverige vi inte har sett på hundratals år. Vi behöver det globala perspektivet och datan kommer hjälpa vår motor att förstås diagnoser i olika länder”, säger Josef Murad.

Det kan bland annat handla om att läsa av mönster för att förutspå epidemier eller ställa diagnoser innan sjukdomarna bryter ut.

”Hälsa och sjukvård ska inte vara ett privilegium, det ska vara en rättighet”, säger Josef Murad.

Läs mer