Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet slänger ut Facebooks pixel

FacebookMiljöpartietModeraterna

Partiledarna för Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet. FOTO: TT/SvD samt Istock.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Efter Breakits granskning – nu slutar tre partier att använda Facebooks kraftfulla spårningsprogram.


Breakit kunde i dag avslöja att flera riksdagspartier i smyg kartlagt sina sajters besökare. Det har skett via Facebooks spårningsprogram, kallat Facebook-pixeln. Data om vad besökarna gör på de politiska partiernas sajter har via pixeln delats med Facebook.

Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna har spårat besökarnas aktivitet utan att informera om det. Enligt de experter som Breakit konsulterat kan det vara ett brott mot den nya dataskyddslagen GDPR, som trädde i kraft 25 maj.

Centerpartiet valde att ta bort sin pixel omgående när Breakit ställde frågor om den. Nu väljer även Moderaterna och Miljöpartiet att skrota Facebooks spårningsprogram.

"Vi har efter samtal internt i dag beslutat att ta bort pixeln från hemsidan", säger Pontus Tengby, presschef på Miljöpartiet.

Han säger sig vara tacksam över att frågan nu diskuteras.

"Jag har tidigare efterlyst en bredare debatt om pixlar och spårning och vi välkomnar den granskning ni har gjort", säger Pontus Tengby.

Moderaternas pressavdelning uppger vid lunchtid för Breakit att även de har valt att ta bort Facebook-pixeln från sin sajt.

"Vi använder inte data från de gamla pixlarna som ligger kvar på vår sajt och för att det inte ska finnas några som helst frågetecken så väljer vi att ta bort dem", säger Hampus Knutsson, kommunikationschef för Moderaterna. 

Han säger att man som besökare av partiets sajt alltid ska få heltäckande information om hur partiet arbetar, samt att besökaren själv ska få godkänna villkoren.

"Om vi av något skäl i framtiden skulle lägga till den igen ska vi naturligtvis informera våra besökare om det tydligt på sajten", säger Hampus Knutsson.

Liberalerna och Sverigedemokraterna har kvar sin Facebook-pixel, men ger sajtens besökare möjlighet att stänga av Facebook-spårningen om de önskar.

Även Socialdemokraterna har sin pixel kvar, vilket besökaren som läser partiets policy "Om cookies och pixlar" informeras om.

LÄS HELA GRANSKNINGEN: 

Svenska partier kartlägger dig på nätet – i smyg: ”Bryter mot lagen”

Peter Wolodarski slår larm om Facebook-pixleln: ”Skrämmande”

Så spåras DU av Facebook på internet (utan att du vet om det)

Efter Breakits frågor – partier backar: "Vi tar bort pixeln"

Facebook svarar – det gäller för dig som använder pixeln

Fotnot: Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har inte använt Facebook-pixeln under Breakits granskning (28-30 maj).

Läs mer