Laserpekare från Wish kan ge ögonskador

Wish Konsumentverket e-handel
Laserpekare från Wish kan ge ögonskador

Katten kanske gillar den men ingen av laserpekarna som köptes på Wish gillades av Strålskyddsmyndigheten. Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Laserpekare från Wish kan ge ögonskador. Nu går Konsumentverket ut med en varning.

Sedan tidigare är det känt att prylar som köpts från plattformen Wish inte alltid uppfyller alla säkerhetsregler som svenska e-handlare måste rätta sig efter.  Pryl efter pryl har visat sig inte hålla måttet och nu har turen kommit till de populära laserpekarna. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har nyligen beställt hem 17 laserpekare från Wish och resultatet är ingen rolig läsning.

“Alla 17 visade sig ha sådana brister att de kan ge bestående ögonskador. Ingen uppfyllde kraven på märkning och samtliga omfattas av tillståndsplikten för starka laserpekare. Vi vill därför varna konsumenter som handlar laserpekare från e-handelssajter eftersom produkterna kan vara mycket starkare än det som står angivet på dem", säger Martin Lindgren, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Testresultatet har lett till att Konsumentverket nu går ut med en varning.

“Jag vill uppmana konsumenter som handlar via e-handelssajter att alltid kontrollera både produkten och säljaren innan köp. Är man osäker kring produkten tycker jag att man ska undvika privatimport”, säger Mikael Schmidt, enhetschef vid Konsumentverket i ett pressmeddelande. 

Breakit har tidigare listat några saker som kan vara värda att tänka på när du handlar på Wish. 

Läs fler artiklar
LÄS MER