De startade Femtech för att stärka kvinnor – lämnar över stafettpinnen

SUP46 Femtech
De startade Femtech för att stärka kvinnor – lämnar över stafettpinnen

Maral Kalajian, Tatjana Choudhary och Elin Hammarberg.

Towe Boström

Reporter

Eldsjälarna Tatjana Choudhary, Maral Kalajian och Elin Hammarberg har de senaste tre åren byggt upp rörelsen Femtech. Nu låter de nya krafter ta över.

Stämningen är på topp i startuphubben SUP46:s lokaler och platserna är fullsatta. Det är så här det brukar se ut när Femtech, ett event av och för kvinnor, går av stapeln.

Under kvällen får vi bland annat höra Natural Cycles grundare Elina Berglund berätta om sin resa och utmaningar

Det har gått tre år sedan Tatjana Choudhary tog initiativ till eventet. Hon berättar att det vid den tidpunkten fanns mycket diskussioner om vilka problem det fanns för kvinnor i tech-branschen.

”Jag var så trött på att lyssna på att kvinnor skulle vara rädda för startup-branschen eller inte vågade starta eget inom tech”, berättar Tatjana Choudhary.

Hon bestämde sig för att dra igång Femtech under SUP46:s flagg. Tillsammans med Maral Kalajian och Elin Hammarberg har de satsat på att stärka och lyfta fram starka kvinnor inom tech.  

”Det är inte så att vi inte tycker om män, men det är inte de som behöver inte den här energipeppen. Det har alltid varit slutsålt efter ett dygn och vi har fått otroligt bra feedback”, berättar Tatjana Choudhary.

Tisdagskvällen blev deras sista Femtech. Efter att ha drivit eventet i tre år har de bestämt sig för att lämna över stafettpinnen.

SUP46 kommer att fortsätta driva eventet men det är ännu oklart vem som kommer att ansvara.

Grundarna tycker att en hel del förändrats genom åren och menar att kvinnor bland annat lyfts fram bättre i media nu. När de först startade Femtech möttes de av motstånd.

”Efter första eventet frågade folk när män skulle bjudas in. Efter andra eventet tvingades vi konkretisera och sätta ord på vad vi ville göra och varför”, säger Elin Hammarberg.  

Elin Hammarberg menar att det skett mycket satsningar mot kvinnor men att många gått i graven.

”Vi tänkte varje gång  det kom ett nytt initiativ att 'vad roligt nu kommer det mer'. Men trenden blev att det även bjöds in män och efter det verkar de flesta av dem ha ebbat ut. Det blev ett starkt kvitto på att vi valt rätt i att hålla Femtech endast för kvinnor”.

Maral Kalajian menar samtidigt att de event som genomförs lett till att kvinnor hittar varandra och vågar mer. Hon poängterar vikten av att skapa kvinnliga stöttande nätverk samt lyfta kvinnliga förebilder.

“Min idol är Steve Jobs men om tio år säger kanske någon att Elina Berglund är deras idol”.

Elin Hammarberg hoppas i sin tur att den positiva trenden där fler kvinnor tar plats fortsätter. 

"Det kan vara jobbigt att ta plats, men tänk att du tar plats för alla. Vi vill göra skillnad för nästa generation så de inte behöver ha den här diskussionen", säger Elin Hammarberg. 

Läs fler artiklar
LÄS MER