Sök

Filmjättarna stämmer Telia – vill pressa fram ett piratförbud

Telia

Telia kan tvingas blockera nätpiraterna. Foto: Istockphoto samt Telia/press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Svenska filmbolag och internationella jättar vill se ett förbud hos nätleverantören.

Det digitala piratkriget rasar för fullt i Sverige och nu rullar filmindustrin ut de stora kanonerna. Tidningen Ny teknik rapporterar att flera svenska och internationella produktionsgiganter som Svensk filmindustri, Universal studios och Warner brothers lämnat in en stämningsansökan mot Telia.

Filmindustrins mål är att tvinga Telia till att blockera flera piratstreamingsajter och sajter som möjliggör distribution av piratkopierat innehåll.

Det rör sig specifikt om The pirate bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies, enligt tidningen.

I ansökan, som är inlämnad till patent- och marknadsdomstolen, ber filmbolagen dessutom om ett bredare förbud. Motiveringen är att pirattjänsterna har en tendens att byta webbadresser så fort de blockeras så att en ny stämning måste skickas in mot en ny webbadress.

Breakit har tidigare rapporterat dels om filmindustrins aggressiva kravbrevstrategi mot svenska fildelare och rättegången mot personerna bakom Dreamfilm.

Här är alla bolag som ligger bakom stämningsansökan: Svensk Filmindustri, Nordisk Film, TV4, C More, Bob Film Sweden, GF Studios, Stella Nova Film, Sweetwater Productions, Disney Entertainment, Paramount Pictures, Columbia Pictures, Twentieth Century Fox, Universal Studios, Warner Bros.

Läs mer