Sök

Se upp, Elon Musk! Nu får Tesla ny konkurrens om elbilinvesterarnas pengar

TeslaNio

Kinesiska elbilen Nio ska utmana Elon Musk. Foto: Andy Wong/Stephen Savoia/AP/TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kinesiska elbilsstartupen Nio ansöker om börsnotering.

Den kinesiska elbilsstartupen Nio har lämnat in en konfidentiell ansökan om notering i USA, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Bolaget kan genom processen dra in ungefär två miljarder dollar men samtidigt befinner sig hela processen i ett tidigt skede vilket gör att storleken kan ändras.

Nio uppges först mot sommaren och hösten komma att börja testa intresset hos investerare, enligt insynspersonerna.

Nios listning skulle innebära en förstärkning av krigskassan. Marknaden för elbilar räknar in ett dussintal elbilsbolag och Nio konkurrerar sedan förra året med en egen SUV-bil. Den kostar 70 000 dollar före subventioner.

Nio står samtidigt finansiellt starka och klarar av en massproduktion, har grundare William Li uppgett i en aprilintervju. Detta möjliggörs av de starka aktörer som står bakom bolaget, däribland kinesiska teknikjätten Tencent och Baillie Gifford.

Uppgifterna om en börsnotering i USA ville Nio inte uttala sig om till Bloomberg News. Även Elon Musks elbilsbolag Tesla är börsnoterat i USA och flera analytiker har frågat sig om techstjärnans bolag kommer vara i behov av kapital det närmaste året. Med Nios börsintåg får Tesla inte bara en konkurrent ur ett konsumentperspektiv, utan även när det gäller att locka till sig relevanta investerare.

Läs mer