Taekwondo blir e-sport – svenska Hello There backas av världsförbundet

Hello There e-sport spelbranschen
Taekwondo blir e-sport – svenska Hello There backas av världsförbundet

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

"Det känns ju helt fantastiskt."

Spelutvecklarna Hello There från Göteborg grundades 2009 och har sedan starten gått från att göra spel för företag som Volvo och hygien- och hälsobolaget Essity, till att samarbeta med stjärnor som Avicii och Skilltwins.

Nu har de fått uppbackning av World Taekwondo – världsförbundet för den olympiska sporten med omkring 90 miljoner utövare – för att vidareutveckla sitt spel World Taekwondo från 2014.

Förutom en vidareutveckling av mobilspelet kommer en ny version att släppas på datorspelsplattformen Steam under året.

“Spelet fick grönt ljus på Steam efter en dag, vilket är oerhört snabbt. Men vi satsar också på mobilspelet, där vi har många nedladdningar och ungefär 200.000 spelare i månaden i Asien. Genom att utveckla mobilspelet med nytt innehåll och funktionalitet vill vi skapa ännu mer retention, så att spelare kommer tillbaka och spelar regelbundet”, säger Oskar Eklund, vd på Hello There.

Lösningen ska alltså vara att locka en större publik genom att bygga upp en e-sportcommunity runt spelet och förutom Taekwondo-förbundet får de dessutom stöd från International e-sports federation – ett förbund med 47 medlemsländer som arbetar för att e-sport ska ses som en legitim sport.

“Nästa år kommer vi att anordna ett e-sport-event under själva VM-finalen, så vitt vi vet har detta aldrig tidigare gjorts för någon annan olympisk sport och det känns ju helt fantastiskt”, säger Oskar Eklund.

Vad talar för att ni ska lyckas slå er in på e-sportscenen?

“Jag tror att det är kombinationen av att ha ett riktigt bra taekwondo-spel och att vi ska synas tillsammans med den olympiska sporten. World Taekwondo vill synas i e-sportsammanhang."

Hello There grundades av Oskar Eklund och fem andra personer i Knowit innan de köptes av Stampen och senare av Oskar Eklund själv. Under 2015 kom den förre Avicii-managern Ash Pournouri in som delägare i bolaget.

Sedan dess har Hello There tagit in ytterligare några nya ägare, då Modelio Equity och investeraren Jesper Broström kommit in i bolaget. Nästa höst planeras ytterligare en kapitalrunda för att möjliggöra satsningar på egna spelrättigheter.

Under räkenskapsåret 2016 omsatte Hello There 19,2 miljoner kronor med ett resultat på drygt en miljon kronor. Förra året investerade studion i sina egna spelrättigheter, med spel som kommer att släppas under 2018 och 2019, men Oskar Eklund berättar att de kommer att omsätta ungefär lika mycket som året innan med ett litet plusresultat.

Läs fler artiklar
LÄS MER