Google-toppen: Därför har Elon Musk helt fel om superintelligens

Google-toppen: Därför har Elon Musk helt fel om superintelligens

Elon Musk. Foto: TT

Finwire / Breakit

Eric Schmidt köper inte Tesla-chefens domedagsprofetia.

Det är i en ny dokumentär “Do You Trust This Computer?” som Elon Musk verbalt flaggat för en rad risker med den nya tekniken. Han pekar särskilt ut Googles satsning Deepmind som en spelare som utvecklar den här typen av superintelligens som kan få förödande konsekvenser för mänskligheten.

“Om AI har ett mål och mänskligheten bara råkar stå i vägen så kommer den att förgöra mänskligheten utan att tänka på det. ”No hard feelings”. Det är precis som att vi bygger en väg och en myrstack råkar finnas där, vi hatar inte myror, vi bygger bara en väg, så adjö till myrstacken”, säger Elon Musk bland annat i dokumentären.

Men nu reagerar Google-toppen Eric Schmidt kraftigt mot Elon Musk uttalanden. Erik Schmidt, som tidigare var vd för Google och idag är arbetande styrelseordförande i Alphabet som är moderbolag till bland annat Google och Deep Mind, gick attack mot Elon Musk på en techkonferens i Paris på fredagen:

“Jag tycker att Elon har helt fel om AI. Han är oroad över det möjliga missbruket av den här tekniken och det är jag också. Men jag är mer övertygad om de överväldigande fördelarna som AI innebär”, sa Eric Schmidt konferensen.

Schmidt lyfte bland annat fram fördelarna som AI medför för mänskligheten, inom hälsa, inom utbildning och för ekonomin.

“AI kommer göra människor smartare”, konstaterar Eric Schmidt som menar att nettot av tekniken kommer vara klart positivt för mänskligheten även om det som sagt finns risker och nackdelar.

Schmidt menar att man inte får bli för negativa kring AI, då det kan sakta ned utvecklingen.

Techsajten Cnet, som referarar Eric Schmidts uttalande, skriver att det verkar som att alla stora teknikjättar investerar kraftigt i Artificiell intelligens, vilket gör Musk till en av de få Silicon Valley-profiler som istället varnar för fenomenet.

Läs fler artiklar
LÄS MER